Wykonanie
Przepis na
chleb razowyPieczenie domowego chleba? Z tym przepisem będzie to naprawdę proste zadanie.
Chleb z tego przepisu, jest bardzo smaczny, ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Na pewno szybko zniknie z waszych stołów. Polecam!Składniki:1 paczka suchych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mlekaszklanka
mąki pszennej ( tortowej)dwie szklanki
mąki pszennej razowejszklanka
wody2 łyżki
oliwyłyżka
miodułyżka
soliopcjonalnie: łyżka mielonego lnu i łyżka mielonego ostropestuZaczynamy od zrobienia zaczynu,
drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłym
mlekiem, odstawiamy na 15 minut, żeby
drożdże zaczęły pracować, Następnie do miski wsypujemy szklankę
mąki pszennej i wszystko mieszamy, odstawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy
mąkę razową,
wodę,
sól,
miód,
oliwę oraz len i ostropest. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i formujemy bochenek. Zostawiamy na jeszcze 15 minut. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół. Przed wstawieniem do piekarnika robimy kilka poprzecznych nacięć. Pieczemy 45 minut. Gotowe!Smacznego!