Wykonanie
Banalnie prosty do zrobienia
chleb z najzwyklejszej białej
mąki.Składniki :20g świeżych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mleka3 szklanki
mąki pszennejSzklanka
wody2 łyżki
oliwyŁyżka
mioduŁyżeczka
soliPrzygotowanie:Rozkrusz w dużej misce
drożdże i zalej ciepłym
mlekiem. Delikatnie zamieszaj, żeby się rozpuściły.Dodaj szklankę
mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.Dodaj resztę
mąki,
wodę,
sól,
oliwę i
miód.Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastycznie i nie będzie się przylepiać do dłoni.Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut.Uformuj bochenek i odstaw na kolejne 15 minut.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Zrób kilka poprzecznych nacięć na bochenku, aby nie popękał w czasie pieczenia.Piecz 45 minut.Gotowe!