ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy

nazwa

Wykonanie

Przepis na chleb pszenny razowy
Prosty przepis na bardzo smaczny chlebek. Od razu po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek, najlepiej smakuje wystudzony, tylko trochę ciepły.
Składniki:
20g świeżych drożdży
1/4 szklani ciepłego mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Przelewamy do miski. Dodajemy szklankę mąki pszennej i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C - góra-dół.
Ciasto umieszczamy w keksówce i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Nacinamy chlebek, aby nie pękał podczas pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut.Najlepiej smakuje, kiedy jest lekko ciepły.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/chleb-pszenny-razowy.html