Wykonanie
Przepis na
chleb pszenny razowyProsty przepis na bardzo smaczny chlebek. Od razu po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek, najlepiej smakuje wystudzony, tylko trochę ciepły.Składniki:20g świeżych
drożdży1/4 szklani ciepłego
mleka1 szklanka
mąki pszennej2 szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu1 łyżka
soliZaczynamy od przygotowania rozczynu
drożdżowego. Pokruszone
drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Przelewamy do miski. Dodajemy szklankę
mąki pszennej i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie dodajemy
mąkę razową oraz
wodę,
sól,
oliwę i
miód. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze trochę
mąki. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C - góra-dół.Ciasto umieszczamy w keksówce i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Nacinamy chlebek, aby nie pękał podczas pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut.Najlepiej smakuje, kiedy jest lekko ciepły.Smacznego!