ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenne razowe na zakwasie

Bułeczki pszenne razowe na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Do tej pory na zakwasie piekłam jedynie chleby. W zasadzie nie wiem sama dlaczego.... chyba nie przyszło mi do głowy, że bułki tez można :) Dzisiejszą propozycję zobaczyłam na blogu Durning The Free Time . Musiałam je upiec... i doczekały się :) Są pyszne mięciuteńkie o sprężystym środku. Polecam Wam baaaaardzo :) Ja jeszcze nie raz po nie sięgnę :)
Składniki na 8 szt:
150g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczka drożdży świeżych (lub suchych)
300g mąki pszennej
100g mąki pszennej razowej
200g wody letniej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
ponadto:
1 jajko
odrobina mleka
pestki dyni do posypania
Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami. Mąki przesiać. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić je do naoliwionej miski i przykryć ściwerką na ok 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić na stolnicy i uformować 8 bułeczek a następnie odstawić je na ok 20 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobina mleka i posypać pestkami dyni. Przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać go delikatnie wodą z atomizera i wstawić bułki na ok 15-17 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/08/bueczki-pszenne-razowe-na-zakwasie.html