ßßß Cookit - przepis na Ciabatta z płatkami owsianymi

Ciabatta z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Ostatnio brak czasu na zakwasowe pieczywo. Dlatego też nadrabiam zaległości drożdżowe. Ten przepis z Kwestii Smaku wydrukowałam już dawno temu i cieszę się, że wreszcie udało mi się upiec te chlebki. Mam jednak malutkie zastrzeżenie co do wysokości temperatury. W moim piekarniku chlebki spiekły się za bardzo. Myślę, że spokojnie wystarczyło by im 220 stopni. Uwaga w przepisie mąka oraz płatki nie są w gramach, a w mililitrach !!!
Składniki
600 ml mąki pszennej
150 ml płatków owsianych
400 ml ciepłej (letniej) wody
1 łyżka miodu
35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać. W drugiej misce płatki owsiane zalać wodą, dodać miód, drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić.
Następnie rozczyn dodać do przygotowanej wcześniej mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać sól i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 3 części (nie dodajmy mąki, nawet jeśli będzie bardzo rzadkie). Najlepiej robić to rękami wysmarowanymi oliwą. Każdą część ciasta rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Chlebki posypać sezamem lub czarnuszką. Odstawić na chwilę do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (ja następnym razem rozgrzeję do 220). Chlebki pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie przez kolejnych 15 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/01/Ciabatta-z-platkami-owsianymi.html