Wykonanie
Ostatnio brak czasu na zakwasowe
pieczywo. Dlatego też nadrabiam zaległości
drożdżowe. Ten przepis z Kwestii Smaku wydrukowałam już dawno temu i cieszę się, że wreszcie udało mi się upiec te
chlebki. Mam jednak malutkie zastrzeżenie co do wysokości temperatury. W moim piekarniku
chlebki spiekły się za bardzo. Myślę, że spokojnie wystarczyło by im 220 stopni. Uwaga w przepisie
mąka oraz
płatki nie są w gramach, a w mililitrach !!!
Składniki600 ml
mąki pszennej150 ml
płatków owsianych400 ml ciepłej (letniej)
wody1 łyżka
miodu35 g świeżych
drożdży (lub 7 g instant)1 łyżka
oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka
soliWykonanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać. W drugiej misce
płatki owsiane zalać
wodą, dodać
miód,
drożdże,
oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż
drożdże zaczną się pienić.Następnie rozczyn dodać do przygotowanej wcześniej
mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać
sól i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.Ciasto podzielić na 3 części (nie dodajmy
mąki, nawet jeśli będzie bardzo rzadkie). Najlepiej robić to rękami wysmarowanymi
oliwą. Każdą część ciasta rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Chlebki posypać
sezamem lub
czarnuszką. Odstawić na chwilę do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (ja następnym razem rozgrzeję do 220).
Chlebki pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie przez kolejnych 15 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.