ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno - owsiany na drożdżach - znakomity

Chleb pszenno - owsiany na drożdżach - znakomity

nazwa

Wykonanie

Od dawna planowałam upiec chleb drożdżowy, ale mój bardzo aktywny zakwas zawsze niweczył te plany. Po 4 latach odmówił jednak posłuszeństwa. Podpowiadam tylko, że podróży zdecydowanie nie lubi .
Nowy zakwas nastawiony, bąbelkuje sobie raźnie, ale ponieważ cała "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostałam do upieczenia chleba na drożdżach. Podpatrzylam przepis u Komarki. Ilość składników dostosowałam do wymiarów swojej formy, odrzuciłam to czego nie posiadam. Smak chleba mnie zaskoczył, co tu dużo mówić - jest pyszny. Chrupiący, wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, a to jest rzadkością przy pszennych chlebach. Wszystko to sprawił dodatek jakże cudownych i zdrowych płatków owsianych. Bardzo prosty przepis, naprawdę godny polecenia. Jeśli nie zaczęliście jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu, ten przepis na początek wydaje się być idealny. Bardzo polecam!
Składniki na dużą foremkę:( 32x13x7):
50 g rozpuszczalnych płatków owsianych (Schmelzflocken) - 1 szklanka
250 g wrzącej wody do zalania platków
400 g mąki pszennej 750
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można pominąć i użyć w całości 750)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki płatkow górskich do posypania
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać goracą wodą i odstawić do napęcznienia i wystudzenia. Powinny mieć konsystencję gęstej pasty.
Odmierzyć pozostałe składniki i z przestudzonymi płatkami owsianymi umieścić w misie robota. Wyrobić gładkie, spójne ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż pojawi się gluten.
Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka, dlatego całość umieścić w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrębami pszennymi.
Foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość ( u mnie 1 godzina), chlebek przy pomocy pędzla posmarować wodą i posypać płatkami owsianami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec 10 minut. Spryskać w tym czasie boki piekarnika wodą, by zaparować piekarnik. Po 10-ciu minutach temperaturę obniżyć do 200 ° C i piec kolejne 30-35 minut. Gdy chleb ładnie zbrązowieje, a postukany od spodu wyda głuchy dźwiek jest gotowy. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/chleb-pszenno-owsiany-na-drozdzach.html