Wykonanie
Zdecydowanie jeden z najlepszych
chlebów jakie ostatnio miałam okazję robić. Piekłam go już wielokrotnie i niezmiennie nas zachwyca. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Już kiedyś z niego korzystałam tutaj (klik), ale wówczas dokonałam w nim małych zmian i dodałam
mąkę żytnią. Też wyszło pysznie. Dzisiaj jednak wersja z mąk pszennych z dodatkiem pełnoziarnistej i pieczona tradycyjnie, a nie w garnku rzymskim. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:120g zakwasu żytniego aktywnego450g
mąki pszennej (typ 650)150g
mąki pszennej pełnoziarnistej pszennej15g świeżych
drożdży450g
wody letniej1 łyżka
soli2 łyżeczki golden
syrupu lub
miodu (klik)40g
płatków owsianych górskichNa suchej patelni uprażyć na złoto
płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie
mąki.Zakwas wraz z
wodą wymieszać. Z
drożdży, golden
syrupu i odrobiny (tych wcześniej wymieszanych)
mąki i
wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać
sól i wcześniej uprażone
płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość
mąki i
wody) ciasto powinno być średnio luźne. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć
mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszach do wyrastania
chleba) na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z blaszką. Gdy osiągnie odpowiednia temperaturę na dolną półkę wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem a blachę na której będziemy piec
chleb wyjąć i obsypać ją
mąką. Wyłożyć
chleb z kosza i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp do 225 stopni i piec ok 35 minut. Upieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)