Wykonanie
350g
mąki ciabatta (pół na pół tortowa (typ 450) z
chlebową (typ 650))180g
wody2g świeżych
drożdżyWymieszalam dobrze, zakrylam szczelnie i zostawilam w ciepłym miejscu (24 stopni C) na 17-24 godzin.Ciasto wlasciwe:450 g
maki ciabatta (tortowej z chlebowa 1:1)10 g świeżych
drożdżycała biga360 g
wody15 g
soli50g
oliwy z oliwek odzieliłam 20g do podsmażenia
cebulki4
młode cebulkiłyżka suszonego
rozmarynuDodatkowa
oliwa,
mąka do sypania, semolina durum do posypania łopaty - nie piekłam na łopacie, uzyłam tylko
mąki.Na poczatek przygotowalam miejsce do wyrastania chlebkow: duze plotno wysypalam dokladnie
maka. Piec wraz z kamieniem rozgrzalam do 250 stopni C.Podsmażam posiekaną
cebulkę na
oliwie, dodaje
rozmaryn.wystudziłam.Do miski wsypalam
mąkę, zanurzylam w niej dłonie i omączonymi rozkruszylam
drożdże na małe kawałeczki, wymieszalam z
mąką. Dodalam całą bigę,
wodę,
olej częśc
oliwy wykorzystałam do podsmażenia
cebulki i teraz właśnie ją dodałam. i
sól. Calosc dokladnie wymieszalam. Ciasto wyjelam na
stol i wyrabialam metodą Bertineta ok. 8 minut.Miskę wysmarowalam
oliwą i włożylam do niej gotowe ciasto; zostawilam je na 1 ½ godziny w temp. 24 C (temperatura piekarnika z włączoną żarówką). Stół posypalam
mąką i wyjelam wyrośnięte ciasto, wierzch posypalam
mąką. Uciskając delikatnie palcami nadalam ciastu kształt prostokąta. Nastepnie pocielam na 5 pasków i każdy pasek złożylam na 3. Dociskając każdą fałdę ulozylam złączeniem w dół i delikatnie rolowalam przód i tył.
Potem ułożylam ciabatty na omączonym płótnie, złączeniem w górę, przykrylam i zostawilam na 60 minut.Łopate obsypalam miałką semoliną durum, Piekłam na macie tupperware, dodałam tylko
mąki, możecie piec na papierze do pieczenia. delikatnie przenosilam
chleby na lopate(złączeniem w dół) i delikatnie rozciagalam je wzdluz. Ciabatty zsuwalam na kamien. Pieklam z para po dwie . Po włożeniu
chleba do pieca zmniejszylam temperaturę do 220C i pieklam 20 minut. Studzilam na kratce.* Przepis pochodzi z ksiazki R. Bertineta "Crust"Przy okazji chciałam Wam zaprezentowac cudowną sylikonową matę do pieczenia firmy Tupperware, którą w/w firma ostanio mi podarowała!Mata jest dwustronna, dziś prezentuję jej stronę z miarką, widać dokładnie ile cm. zajmuje nasz wypiek! Możemy z łatwością podzielić odległości
między wypiekami :D. Produkt jest bardzo funkcjonalny, łatwo się myje. Odporna od -25stopni do +220 stopni. Możemy używac w zmywarce, zamrażać, tylko nie wolno po niej kroić! Jest cudowna, ułatwia wyjmowanie z piekarnika, łatwo się zwija, zajmuje mało miejsca, nie odszktałca się, idealnie przewodzi ciepło :DDziękuję Tupperware !A teraz propozycje podania!
Bona Apetita!