Wykonanie
Składniki:7 g
drożdży300 ml ciepłej
wody400 g
maki 6501 łyżeczka
soli1 łyżka
miodu2 - 3 łyżki
oliwy3 łyżki
mąki kukurydzianejGlazura:1 łyżka
wody1/2 łyżeczki
soliW 60 ml ciepłej
wody rozpuścić
drożdże, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do "spienienia", na ok. 30 min. Na stolnicę przesiać
mąkę i zmieszać z
solą. Zrobić dołek, wlać
drożdże,
miód, 1 łyżkę
oliwy i resztę
wody. Rozrobić ciasto. Zagnieść ciasto powolnymi ruchami, rozciągając co jakiś czas (ok 10 min.) Uformować kulę.Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej
oliwą miski, powierzchnię ciasta posmarować
oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.Ciasto ukształtować w gładką kulę, ułożyć na blasze posypanej
mąką.
Ostrym nożem naciąć powierzchnię
chleba w 3 cm kratkę, głęboką na 1 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.Ciasto
chlebowe posmarować glazurą z
wody i
soli. Piec 25 - 35 min. w piekarniku nagrzanym d o 180 º C. Po upieczeniu studzić na kratce.