ßßß Cookit - przepis na Chleb włoski

Chleb włoski

nazwa

Wykonanie

Składniki:
7 g drożdży
300 ml ciepłej wody
400 g maki 650
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2 - 3 łyżki oliwy
3 łyżki mąki kukurydzianej
Glazura:
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki soli
W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do "spienienia", na ok. 30 min. Na stolnicę przesiać mąkę i zmieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, miód, 1 łyżkę oliwy i resztę wody. Rozrobić ciasto. Zagnieść ciasto powolnymi ruchami, rozciągając co jakiś czas (ok 10 min.) Uformować kulę.
Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej oliwą miski, powierzchnię ciasta posmarować oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
Ciasto ukształtować w gładką kulę, ułożyć na blasze posypanej mąką. Ostrym nożem naciąć powierzchnię chleba w 3 cm kratkę, głęboką na 1 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto chlebowe posmarować glazurą z wody i soli. Piec 25 - 35 min. w piekarniku nagrzanym d o 180 º C. Po upieczeniu studzić na kratce.
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/08/chleb-woski.html