Wykonanie
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiem czy innymi nasionkami jest bardzo wilgotny mimo dłuższego wypiekania. Ostatnio stosuje zasadę, mniej
drożdży ale dłuższy okres wyrastania
chleba. Tak było i z tym
chlebem plus, ze co godzinę składałam ciasto
chlebowe dwa
razy. Takie składanie polepsza strukturę
chleba, jak również napowietrza go.
Chleb jest zawsze wyrośnięty i ma fajną, chrupiącą skórkę.
Jeśli masz w domu
jogurt, którego termin ważności już przeszedł, to zawsze możesz go wykorzystać do pieczenia
chleba. Prawie nigdy nie wyrzucam jedzenia. Jeżeli
jogurt wciąż ładnie pachnie i wygląda to znak, ze wciąż nadaje się do jedzenia.
Składniki:25 g świeżych
drożdży10 dl
maki2 dl
płatków orkiszowych3 dl
maki orkiszowej, pełnoziarnistej½ dl melasy4 dl
jogurtu4 dl
wody2 dl różnych nasion, u mnie
słonecznik i nasiona babki3 łyżeczki
soliWykonanie:
Drożdże rozpuść w wodzie. Wlej do głębokiego naczynia lub misy asystenta kuchennego wraz z
jogurtem i melasa. Dodaj wszystkie suche składniki i zarób
chleb. Zostaw do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny pod przykryciem, składając
chleb co godzinę.Po wyrośnięciu podziel ciasto na 3 części (moje ważyły 700 g każda) i uformuj w podłużne
chlebki, trochę grubsze niż
bagietki. Skręć każdy
chleb 2
razy i ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem .Piecz
chleb jogurtowy najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a
potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.
Jak to bywa ze świeżo upieczonym
chlebkiem, muszę spróbować jeszcze ciepły. Pyszny
chleb domowy .Polecane przepisy
Chlebki podpłomyki z
ciecierzycąLubisz
czosnek,
cebulę i
ser…Perski
chleb barbari
Chleb żytni na zakwasie z
rodzynkami i
migdałamiTureckie
chlebki z nadzieniem z
kurczaka