ßßß Cookit - przepis na Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem czy innymi nasionkami jest bardzo wilgotny mimo dłuższego wypiekania. Ostatnio stosuje zasadę, mniej drożdży ale dłuższy okres wyrastania chleba. Tak było i z tym chlebem plus, ze co godzinę składałam ciasto chlebowe dwa razy. Takie składanie polepsza strukturę chleba, jak również napowietrza go. Chleb jest zawsze wyrośnięty i ma fajną, chrupiącą skórkę.
Jeśli masz w domu jogurt, którego termin ważności już przeszedł, to zawsze możesz go wykorzystać do pieczenia chleba. Prawie nigdy nie wyrzucam jedzenia. Jeżeli jogurt wciąż ładnie pachnie i wygląda to znak, ze wciąż nadaje się do jedzenia.
Składniki:
25 g świeżych drożdży
10 dl maki
2 dl płatków orkiszowych
3 dl maki orkiszowej, pełnoziarnistej
½ dl melasy
4 dl jogurtu
4 dl wody
2 dl różnych nasion, u mnie słonecznik i nasiona babki
3 łyżeczki soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w wodzie. Wlej do głębokiego naczynia lub misy asystenta kuchennego wraz z jogurtem i melasa. Dodaj wszystkie suche składniki i zarób chleb. Zostaw do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny pod przykryciem, składając chleb co godzinę.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 3 części (moje ważyły 700 g każda) i uformuj w podłużne chlebki, trochę grubsze niż bagietki. Skręć każdy chleb 2 razy i ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem .
Piecz chleb jogurtowy najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.
Jak to bywa ze świeżo upieczonym chlebkiem, muszę spróbować jeszcze ciepły. Pyszny chleb domowy .
Polecane przepisy
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Lubisz czosnek, cebulę i ser
Perski chleb barbari
Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami
Tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-jogurtowy-ze-slonecznikiem