ßßß Cookit - przepis na Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem

Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że pieczenie chleba staje się powoli moją pasją. Wczoraj zakończyły się międzynarodowe targi książki w Göteborgu, które miałam przyjemność odwiedzić. Jakby inaczej , kiedy mieszkam dosłownie 200 metrów od Gothia Tower, gdzie targi mają swoją siedzibę.
Książek kucharskich tych dobrych i tych gorszych oczywiście w brud. Moja biblioteczka pęka w szwach, ale jednej książce nie mogłam się oprzeć i stałam się jej szczęśliwą posiadaczką. Mój nowy nabytek to książka o wypieku chleba na zakwasie, na poolishu i tego na drożdżach…wspaniała książka autorstwa szwedzkiego piekarza Jana Hedha, która już stała się dla mnie chlebową biblią. Natchniona przepisami i praktycznymi wskazówkami z książki upiekłam oto ten pszenny chleb z boczkiem, czosnkiem i pietruszką.
Chleb upiekłam na tak zwanym poolish. Metodę wypieku chleba na poolish opracowali polscy piekarze w 1840 roku, o czym autor książki nie omieszkał wspomnieć. Piekłam już chleb na poolish wcześniej i muszę przyznać, że chleb jest przepyszny, wypieczony, z chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy ale efekt jest bardzo smaczny!
Składniki: na 3 bochenki
Poolish
300 g zimnej wody
300 g mąki pszennej chlebowej
5 g świeżych drożdży
Chleb
cały poolish
700 g mąki pszennej chlebowej
6 g drożdży
2 ½ łyżeczki soli
300 g wody , ewentualnie dodatkowo 2 łyżki
3 łyżki posiekanej pietruszki
5 dużych ząbków czosnku
150 g boczku
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, drożdże i wodę w nieco głębszej misce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 – 5 godzin lub do lodówki na noc.
Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Czosnek w całości upiecz w piekarniku. Z pięciu czy cześciu ząbków wyciśnij miąższ. Resztę możesz wykorzystać do zupy czy jakieś pasty. Posiekaj pietruszkę.
Na drugi dzień wyrób ciasto na chleb. Do całego poolish dodaj wodę z rozpuszczonymi drożdżami, mąkę i sól. Zarób ciasto dosyć luzne, ale odchodzące lekko od ścianek naczynia. Ciasto musi być w miarę wilgotne aby mogło dobrze wyrastać. Podana ilość wody jest wstępna i w dużej mierze zależy od jakości mąki, jak szybko i ile wody wchłania mąka.
Wyrabiaj ciasto (ja, za pomocą asystenta kuchennego) przez 10 minut, po czym dodaj boczek, czosnek i pietruszkę. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
Przykryj miskę z chlebem folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Wyjmij chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż ciasto chlebowe kilka razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut.
Wyjmij ciasto chlebowe na stolnicę, podziel na 3 równe części. Złóż każdą część dwa razy, uformuj bochenki i umieść w podłużnych koszyczkach oprószonych mąką, lub ułóż na blaszy i podepszyj kuchenną ściereczką.
Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 60 minut. Piecz chleb na 250ºC (temoobieg) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 35 minut. Spryskaj chleb wodą dwa razy podczas pieczenia.
Dobrze upieczony chleb wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos jeśli popukasz w jego spód.
Polecane przepisy
Chleb jabłkowy pieczony na poolish
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem
Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Żytnie bułki z orzechami włoskimi i rodzynkami
Chleb dyniowy na zakwasie
Źródło:http://codojedzenia.pl/pszenny-chleb-z-boczkiem-i-czosnkiem