Wykonanie
Muszę przyznać, że pieczenie
chleba staje się powoli moją pasją. Wczoraj zakończyły się międzynarodowe targi książki w Göteborgu, które miałam przyjemność odwiedzić. Jakby inaczej , kiedy mieszkam dosłownie 200 metrów od Gothia Tower, gdzie targi mają swoją siedzibę.Książek kucharskich tych dobrych i tych gorszych oczywiście w brud. Moja biblioteczka pęka w szwach, ale jednej książce nie mogłam się oprzeć i stałam się jej szczęśliwą posiadaczką. Mój nowy nabytek to książka o wypieku
chleba na zakwasie, na poolishu i tego na drożdżach…wspaniała książka autorstwa szwedzkiego piekarza
Jana Hedha, która już stała się dla mnie
chlebową biblią. Natchniona przepisami i praktycznymi wskazówkami z książki upiekłam oto ten
pszenny chleb z
boczkiem,
czosnkiem i
pietruszką.
Chleb upiekłam na tak zwanym poolish. Metodę wypieku
chleba na poolish opracowali polscy piekarze w 1840 roku, o czym autor książki nie omieszkał wspomnieć. Piekłam już
chleb na poolish wcześniej i muszę przyznać, że
chleb jest przepyszny, wypieczony, z chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy ale efekt jest bardzo smaczny!Składniki: na 3 bochenkiPoolish300 g zimnej
wody300 g
mąki pszennej chlebowej5 g świeżych
drożdżyChlebcały poolish700 g
mąki pszennej chlebowej6 g
drożdży2 ½ łyżeczki
soli300 g
wody , ewentualnie dodatkowo 2 łyżki3 łyżki posiekanej
pietruszki5 dużych ząbków
czosnku150 g
boczkuWykonanie:Wymieszaj
mąkę,
drożdże i
wodę w nieco głębszej misce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 – 5 godzin lub do lodówki na noc.
Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni.
Czosnek w całości upiecz w piekarniku. Z pięciu czy cześciu ząbków wyciśnij miąższ. Resztę możesz wykorzystać do zupy czy jakieś pasty. Posiekaj
pietruszkę.Na drugi dzień wyrób ciasto na
chleb. Do całego poolish dodaj
wodę z rozpuszczonymi
drożdżami,
mąkę i
sól. Zarób ciasto dosyć luzne, ale odchodzące lekko od ścianek naczynia. Ciasto musi być w miarę wilgotne aby mogło dobrze wyrastać. Podana ilość
wody jest wstępna i w dużej mierze zależy od jakości
mąki, jak szybko i ile
wody wchłania
mąka.Wyrabiaj ciasto (ja, za pomocą asystenta kuchennego) przez 10 minut, po czym dodaj
boczek,
czosnek i
pietruszkę. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.Przykryj miskę z
chlebem folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Wyjmij
chleb na stolnicę lekko oprószoną
mąką i złóż ciasto
chlebowe kilka
razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut.Wyjmij ciasto
chlebowe na stolnicę, podziel na 3 równe części. Złóż każdą część dwa
razy, uformuj bochenki i umieść w podłużnych koszyczkach oprószonych
mąką, lub ułóż na blaszy i podepszyj kuchenną ściereczką.Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 60 minut. Piecz
chleb na 250ºC (temoobieg) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 35 minut. Spryskaj
chleb wodą dwa
razy podczas pieczenia.Dobrze upieczony
chleb wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos jeśli popukasz w jego spód.
Polecane przepisy
Chleb jabłkowy pieczony na poolish
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiemŻytni chleb na zakwasie z
rodzynkamiŻytnie
bułki z
orzechami włoskimi i
rodzynkamiChleb dyniowy na zakwasie