Wykonanie
Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień
chlebaBiga podobnie jak poolish powinnień postać przynajmniej przez 2 godziny w pokojowej temperaturze, a najlepiej przez noc w lodówce.
Chleb będzie o wiele bardziej aromatyczny.
Do
chleba można dodać chyba wszystko. Tym razem postanowiłam wypróbować
chleb z quinoa z dodatkiem
dżemu z
płatków róży i
laskowych orzechów. Nie mogłam się doczekać aby go spróbować…Wyszedł wspaniale!Quinoa, którą bardzo lubię jest trochę gorzka w smaku. Na szczęście bardzo łatwo można się pozbyć goryczy, płucząc quinoa pod bieżącą
wodą przez kilka minut.
Składniki: na 3 bochenkiBiga2 g świeżych
drożdży280 g
mąki170 g
wodyQuinoa100 g quinoa, u mnie czerwona200 g wrzątku400 ml ciepłej
wody500 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki graham100 g
orzechów laskowych1 łyżka kopiasta
płatków dzikiej różycała quinoa2 łyżeczki
soliWykonanie:Z podanych składników przygotuj biga. Biga jest dosyć gęsta, ale taki ma być.Przykryj folią i włóż na noc do lodówki.Zalej quinoa (po uprzednim wypłukaniu
wodą)wrzątkiem i odstaw na noc do napęcznienia.Na drugi potnij biga na kawałki i dodaj
wodę o temperaturze 25ºC aby się rozpuścił. Ja używam misy od asystenta kuchennego i w niej też wyrabiam
chleb mechanicznie. Dodaj teraz kolejno obie
mąki, quinoa,różę. Wyrabiaj
chleb na wolnych obrotach przez 7 minut.
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, przesyp do woreczka i potrzyj, tak aby łuski odpadły, po czym posiekaj
orzechy z grubsza.Po 7 minutach dodaj teraz
orzechy i
sól i wyravbiaj
chleb jeszcze przez 10 minut. Zrób test glutenowy. Jeśli porcja ciasta rozciąga się i tworzy delikatną błonkę to znak, że
chleb jest dobrze wyrobiony.Przykryj
chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyjmij na blat posypany
mąką i złóż ciasto
chlebowe kilka
razy. Włóż z powrotem do naczynia, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.Podziel
chleb na 3 kawałki o wadze około 650 gram, złóż raz rozciągając w prostokąt , a
potem składając i formując mały bochenek. Przykryj
chlebki folią i pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 30 minut.Piekarnik nagrzej do 250ºC (termoobieg) i umieść w nim blachę lub kamień, na którym będziesz piekła
chleb. Wstaw również foremkę z
wodą.
Chleb oprósz
mąką i ponacinaj, a następnie ułóż na blaszy. Jeśli nie zmieścisz, pozostały
chleb włóż do lodówki, aby zatrzymać wyrastanie.Piecz
chleb z quinoa przez 15 minut na 250ºC (cały czas termoobieg), a
potem zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 20- 25 minut.Wyjmij i ostudź na drucianej podstawce.
Polecane przepisy
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiemDuński
chleb żytniPerski
chleb barbariPrzepis na focaccia
Pszenny chleb z
boczkiem i
czosnkiem