ßßß Cookit - przepis na Chleb quinoa

Chleb quinoa

nazwa

Wykonanie

Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień chleba
Biga podobnie jak poolish powinnień postać przynajmniej przez 2 godziny w pokojowej temperaturze, a najlepiej przez noc w lodówce. Chleb będzie o wiele bardziej aromatyczny.
Do chleba można dodać chyba wszystko. Tym razem postanowiłam wypróbować chleb z quinoa z dodatkiem dżemu z płatków róży i laskowych orzechów. Nie mogłam się doczekać aby go spróbować…Wyszedł wspaniale!
Quinoa, którą bardzo lubię jest trochę gorzka w smaku. Na szczęście bardzo łatwo można się pozbyć goryczy, płucząc quinoa pod bieżącą wodą przez kilka minut.
Składniki: na 3 bochenki
Biga
2 g świeżych drożdży
280 g mąki
170 g wody
Quinoa
100 g quinoa, u mnie czerwona
200 g wrzątku
400 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki graham
100 g orzechów laskowych
1 łyżka kopiasta płatków dzikiej róży
cała quinoa
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Z podanych składników przygotuj biga. Biga jest dosyć gęsta, ale taki ma być.Przykryj folią i włóż na noc do lodówki.
Zalej quinoa (po uprzednim wypłukaniu wodą)wrzątkiem i odstaw na noc do napęcznienia.
Na drugi potnij biga na kawałki i dodaj wodę o temperaturze 25ºC aby się rozpuścił. Ja używam misy od asystenta kuchennego i w niej też wyrabiam chleb mechanicznie. Dodaj teraz kolejno obie mąki, quinoa,różę. Wyrabiaj chleb na wolnych obrotach przez 7 minut.
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, przesyp do woreczka i potrzyj, tak aby łuski odpadły, po czym posiekaj orzechy z grubsza.
Po 7 minutach dodaj teraz orzechy i sól i wyravbiaj chleb jeszcze przez 10 minut. Zrób test glutenowy. Jeśli porcja ciasta rozciąga się i tworzy delikatną błonkę to znak, że chleb jest dobrze wyrobiony.
Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyjmij na blat posypany mąką i złóż ciasto chlebowe kilka razy. Włóż z powrotem do naczynia, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Podziel chleb na 3 kawałki o wadze około 650 gram, złóż raz rozciągając w prostokąt , a potem składając i formując mały bochenek. Przykryj chlebki folią i pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 250ºC (termoobieg) i umieść w nim blachę lub kamień, na którym będziesz piekła chleb. Wstaw również foremkę z wodą.
Chleb oprósz mąką i ponacinaj, a następnie ułóż na blaszy. Jeśli nie zmieścisz, pozostały chleb włóż do lodówki, aby zatrzymać wyrastanie.
Piecz chleb z quinoa przez 15 minut na 250ºC (cały czas termoobieg), a potem zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 20- 25 minut.
Wyjmij i ostudź na drucianej podstawce.
Polecane przepisy
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem
Duński chleb żytni
Perski chleb barbari
Przepis na focaccia
Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-z-quinoa-i-miedzynarodowy-dzien-chleba