Wykonanie
Oto mój kolejny przepis na
chleb,
chleb żytni na zakwasie z
rodzynkami i
migdałami . Uwielbiam piec ten
chleb, bo to jak rytuał. Najpierw trzeba zrobić zaczyn, który ma postać przez noc. Następnie dodanie
mąki żytniej, melasy,
rodzynek i
migdałów… i trzymanie kciuków, żeby
chleb wyrósł przez najbliższe 3 do 6 godziń, w zależności od aktywności zakwasu. Aktywny zakwas to taki, który został dokarmiony na dzień przed wyrabianiem
chleba.
Robiąc ten
chleb pierwszy raz, miałam bardzo mieszane uczucia. Ciasto
chlebowe wyglądało jak szpachlówka. Dopiero po upieczeniu i “dochodzeniu” (
chleb smakuje z każdym dniem przechowania lepiej)
chleb wystąpił w całej swej okrasie.
Chleb żytni z
rodzynkami to świetny chlebek do różnych
serów żółtych i pleśniowych. Bardzo polecam! Spróbuj też
chleb dyniowy na zakwasie.
Składniki:Zaczyn (dzień wcześniej)200 g zakwasu150 g
mąki żytniej150 g zimnej
wodyWymieszać podane składniki na zaczyn.Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia, najmniej na 12 godziń.
Chleb żytnicały zaczyn150 g
mąki żytniej2 łyżki melasy1 łyżeczka
soli50 g
migdałów, grubo posiekanych60 g
rodzynekWykonanie:Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto
chlebowe jest za gęste dodaj zimnej
wody. Ciasto wyłóż do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładź powierzchnię
chleba i zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 – 6 godzin. Mój
chleb podwoił objętość po 4 godzinach.Piecz
chleb w piekarniku na 250ºC przez 10 minut, a
potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 35-40 minut. Wyjmij
chleb z foremki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.Polecane przepisyDuński
chleb żytniPszenny chleb z
boczkiem i
czosnkiemChleb dyniowy na zakwasie
Chlebki podpłomyki z
ciecierzycą