ßßß Cookit - przepis na Chleb

Chleb

nazwa

Wykonanie

Chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami
Czas na wypiek chleba. Ostatnio nawiązałam kontakt z kilkoma blogerami, którzy jak ja uwielbiają wypiekać domowe pieczywo. Tym razem został wybrany przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami, pochodzący z blogu gotuje bo lubi .
Wspaniały chleb, lekko słodkawy, nietypowy ze względu na por, którego dodatek mnie osobiście zaintrygował. Chleb rośnie na zakwasie, a jak długo zależy oczywiście od aktywności zakwasu. Najlepiej na dobę przed użyciem zakwasu lepiej go “dokarmić “, wtedy jest pewne, że chleb ładnie wyrośnie.
Przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami
Składniki:
2 okrągłe bochenki
Zaczyn
2 łyżki pszennego zakwasu
375 ml mąki
180 ml wody
Chleb
500 ml wody
800 g mąki pszennej
400 g mąki pszennej razowej, u mnie grahamka
3 łyżeczki soli
cały zaczyn
2 duże pory
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
200 g pestek ze słonecznika
100 g pestek z dynii
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Zrób zaczyn mieszając podane składniki. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin. Najlepiej zaplanuj na noc, aby rano wyrobić chleb.
Przygotuj por. Pokrój cienko i podsmaż na oliwie. Kiedy por będzie już miękki dodaj miód i ocet balsamiczny i smaż dopóki oset nie wyparuje, a por będzie brązowy.
Zrumień słonecznik i dynię.
Zarób ciasto, dodając zaczyn (ja dodałam cały), następnie wodę i obie mąki. Zagnieć lekkie ciasto. Ja robię to przy pomocy asystenta kuchennego przez 7 minut. Po tym czasie dodaj sól. I zarabiaj przez dodatkowe 7 minut. Pod koniec dodaj usmażony i przestudzony por oraz pestki słonecznika i dyni.
Przyełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Po 90 minutach wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Skłądanie poprawia wyrastanie chleba, przez co tworzą się tak zwane dziury jak w szwajcarskim serze. Powtórz tą procedurę po 90 minutach. Pozostaw chleb na 10 minut pod przykryciem, a następnie podziel na dwa bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny pod folią lub w lodówce na 8 godzin.
Wyłóż chlen na blachę lub kamień do pieczenia, natnij i piecz na 250ºC (termoobieg) najpierw przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 25 minut. Podczas pieczenia wstaw żaroodporne naczynie z wodą. Skórka chleba będzie chrupiąca i ładnie wypieczona.
Wyjmij chleb z piekarnika, po wczesnym odpukaniu w don. Guchy odgłos wskazuje, że chleb jest należycie wypieczony.
Lista wspaniałych październikowych Piekarek:
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html
AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html
Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/
Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm l
Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html
Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Polecane przepisy
Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień chleba
Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem
Szwedzki chleb chrupki knäckebröd
Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami
Chleb oliwkowy na zakwasie
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami