Wykonanie
Kolejny miesiąc minął i kolejna akcja wspólnego pieczenia
chleba za nami. Tym razem Amber zaproponowała przepis z Chlebaka Moniki .
Chleb na zakwasie z karmelizowanym
porem i pestkami. Bardzo aromatyczny, można wykorzystać pomysł karmelizacji do innych wypieków. Moja uwaga, jest taka, żeby nie wyrabiać zbyt dużych bochenków, bo za pierwszym razem po prostu mi się środek nie upiekł. Powtórzyłam wypiek. Tym razem z połowy porcji zrobiłam 2 mniejsze bochenki. Efekt wspaniały,
chleb przepyszny. Polecam! Na pewno będzie częstym gościem na naszym
stole :-).Chciałam podziękować za kolejne wirtualne chwile wspólnie spędzone z
Wami.
Zaczyn:Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn:2 łyżki zakwasu pszennego1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
wodyDo zakwasu wlej
wodę, rozmieszaj je razem i dodaj
mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty.
Owiń naczynie folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżeczkę i upuść do szklanki wypełnionej
wodą. Jeżeli pływa po jej powierzchni, można działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej. Przygotuj ciasto właściwe:Składniki:2 szklanki
wody800 g
mąki pszennej typ 550400 g
mąki pszennej razowej1,5 łyżki
solicały zaczyn (- 2 łyżki)2 duże
pory1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego200 g pestek ze
słonecznika100 g pestek z dyni2 łyżki
masłaDo miski wlej
wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego
chleba. Zaczyn rozmieszaj z
wodą, wsyp
mąkę i połącz ją z
wodą przy pomocy rąk, ale nie wyrabiaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.W międzyczasie przygotuj dodatki.
Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną
oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj
miód i
ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a
por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść
masło i wsyp
pestki z dyni i
słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do
pora.Do ciasta dodaj
sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z
ciastem. Następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilość
mąki wyrób gładkie ciasto
chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu.Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do fermentacji na 2 godziny w międzyczasie 2
razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany
mąką blat, rozpłaszcz i złóż na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych
mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.Wyrośnięty
chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
Piekły
chleb ze mną:Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.htmlAniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.htmlAnkawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlJoanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm lSiankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.htmlTosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html