Wykonanie
Kolejny
chleb, który trafia na listę ulubionych. Jestem nim zauroczona !!!! Co prawda wymaga trochę pracy i czasu ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Przepis z bloga Ugotujmy to .
Zaczyn :2 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
wodyDo zakwasu dodajemy
wodę, mieszamy. Dodajemy
makę i ponownie mieszamy na gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy na blat kuchenny na na minimum 8 godz. Ja zawsze odstawiam na noc.Zakwas najlepiej sprawdzić czy jest już gotowy poprzez wrzucenie do szklanki zimnej
wody łyżeczki zakwasu. Jeśli pływa po powierzchni to gotowy jeśli nie musi jeszcze postać.Ciasto właściwe :2 szklanki
wody ( możliwe,że będzie potrzeba nieco więcej )800 g
mąki pszennej400 g
mąki pszennej razowej1,5 łyżki
solicały zaczyn2 duże
pory1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego200 g pestek ze
słonecznika100 g pestek dyni ( u mnie
słonecznik )2 łyżki
masłaolej rzepakowyPora siekamy na cienkie platerki ( u mnie półplasterki ). Smażymy na rozgrzanym
oleju. Kiedy zmieknie dodajemy
ocet balsamiczny i
miód. Dalej podsmazamy aż płyny odparują. Odstawiamy do ostygnięcia.Na patelnii rozpuszczamy
masło. Wrzucamy
pestki dyni i
słonecznika smażymy aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.W dużej misce mieszamy zaczyn z
wodą. Dodajemy obydwie
mąki i mieszamy rękoma tylko do połączenia, nie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie do ciasta dodajemy
sól, ostudzonego
pora i pestki. Wyrabiamy całość na gładką masę.Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej
olejem. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. W czasie kiedy ciasto wyrasta 2
razy w odstępach 45 minutowych wyciagamy ciasto na oprószony
mąka blat, rozpłaszczamy i dwukrotnie składamy na trzy.Po 2 godzinach ciasto dzielimy na 2 bochenki. Formujemy kule, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut. Nastepnie przekładamy do koszyków do wyrastania
chleba lub durszlaków wyłożonych ściereczką i obsypanych
mąka. Przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny lub w lodówce na 8 godzin.Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Na dno wstawiamy keksówkę z wrzącą
wodą.
Chleb nacinamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia obracamy
chleb spodem do góry. Upieczony
chleb powinien wydawać głuchy dzwięk po uderzeniu w spód.Smacznego :)
W styczniu akcja odbywa się na blogu Kulunarne przygody Gatity