ßßß Cookit - przepis na Chleb z karmelizowanym porem

Chleb z karmelizowanym porem

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb, który trafia na listę ulubionych. Jestem nim zauroczona !!!! Co prawda wymaga trochę pracy i czasu ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Przepis z bloga Ugotujmy to .
Zaczyn :
2 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy. Dodajemy makę i ponownie mieszamy na gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy na blat kuchenny na na minimum 8 godz. Ja zawsze odstawiam na noc.
Zakwas najlepiej sprawdzić czy jest już gotowy poprzez wrzucenie do szklanki zimnej wody łyżeczki zakwasu. Jeśli pływa po powierzchni to gotowy jeśli nie musi jeszcze postać.
Ciasto właściwe :
2 szklanki wody ( możliwe,że będzie potrzeba nieco więcej )
800 g mąki pszennej
400 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżki soli
cały zaczyn
2 duże pory
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
200 g pestek ze słonecznika
100 g pestek dyni ( u mnie słonecznik )
2 łyżki masła
olej rzepakowy
Pora siekamy na cienkie platerki ( u mnie półplasterki ). Smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zmieknie dodajemy ocet balsamiczny i miód. Dalej podsmazamy aż płyny odparują. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelnii rozpuszczamy masło. Wrzucamy pestki dyni i słonecznika smażymy aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy obydwie mąki i mieszamy rękoma tylko do połączenia, nie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie do ciasta dodajemy sól, ostudzonego pora i pestki. Wyrabiamy całość na gładką masę.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. W czasie kiedy ciasto wyrasta 2 razy w odstępach 45 minutowych wyciagamy ciasto na oprószony mąka blat, rozpłaszczamy i dwukrotnie składamy na trzy.
Po 2 godzinach ciasto dzielimy na 2 bochenki. Formujemy kule, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut. Nastepnie przekładamy do koszyków do wyrastania chleba lub durszlaków wyłożonych ściereczką i obsypanych mąka. Przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny lub w lodówce na 8 godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Na dno wstawiamy keksówkę z wrzącą wodą. Chleb nacinamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia obracamy chleb spodem do góry. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dzwięk po uderzeniu w spód.
Smacznego :)
W styczniu akcja odbywa się na blogu Kulunarne przygody Gatity
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/01/Chleb-z-karmelizowanym-porem.html