Wykonanie
Dzisiaj króciutko, bo świętujemy urodziny naszej małej Gwiazdeczki. Co prawda wielka rodzinna impreza jest dopiero w sobotę, ale za to dziś jest dzień dla naszej trójki i zamierzmy wykorzystać go najlepiej, jak się da :))To moje drugie podejście do
chleba pieczonego w garnku żeliwnym. Pierwsza zakończyła się popisową klęską – pyszny
chleb przylgnął do dna garnka i trzeba go było stamtąd wyrywać. Tak mi było szkoda, bądź co bądź smacznego
chleba, że dopiero wczoraj odważyłam się spróbować po raz kolejny.Jak się okazuje, cała sztuka polega na bardzo dobrym nagrzaniu garnka. Najlepiej wstawić go do jeszcze zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyć piekarnik, by się nagrzał. Przynajmniej takie wnioski wyciągnęłam z moich eksperymentów :)Chlebek zrobiłam na podstawie tego przepisu, zamieniając tylko część
mąki na razową. Z
ciastem dobrze się pracuje, łatwo z niego uformować bochenek, a upieczony nie tylko pięknie pachnie, ale też doskonale smakuje. Mój co prawda popękał, bo z przejęcia zapomniałam go przed pieczeniem naciąć, ale i tak szalenie mi się podobał, a Piotrek nie mógł się doczekać, kiedy mu wreszcie odkroję piętkę :)Polecam :)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej razowej (możecie też użyć orkiszowej lub zwykłej pszennej)1 szklanka zwykłej
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka płynnego
miodu3/4 szklanki aktywnego zakwasu (u mnie żytni)1 – 1 i 1/4 szklanki
wody (w zależności od gęstości zakwasu i użytej
mąki)Wykonanie:Umieść w dużej misie
mąkę oraz
sól. Dodaj
miód, zakwas oraz szklankę
wody i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, dodając w razie potrzeby nieco więcej
wody. Odstaw na 15 minut.Po tym czasie ręcznie lub mikserem z hakiem zagnieć elastyczne, choć niezbyt ścisłe ciasto, podsypując delikatnie
mąką, gdyby się mocno kleiło. Mikserem zajmie to około 5 minut, wyrabianie ręczne może potrwać nieco dłużej.Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej misy, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na około 3 godziny.Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, wyrób krótko i uformuj z niego kulę, zaciągając kilkakrotnie boki ciasta pod spód. Włóż ponownie do misy, łączeniem do dołu, przykryj i odstaw na kolejne 2 godziny.Po upływie dwóch godzin wyjmij ciasto, jeszcze raz uformuj okrągły bochenek i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, podsypując obficie spód
mąką. Posyp bochenek
mąką również na wierzchu.Do zimnego piekarnika wstaw garnek żeliwny wraz z przykrywką. Ustaw temperaturę 225°C i włącz. Po około 40 minutach, gdy zarówno piekarnik jak i garnek będą mocno rozgrzane, natnij
ostrym nożem wierzch bochenka i zsuń go ostrożnie do gorącego garnka. Przykryj i piecz tak przez około 15 minut.Po 15 minutach, zdejmij przykrywę i dopiekaj chlebek jeszcze około 15 minut bez przykrycia. Piecz do momentu, gdy będzie rumiany, a postukany od
spodu wyda charakterystyczny głuchy odgłos.Upieczony
chleb wyjmij ostrożnie z garnka (najlepiej pomóc sobie szpatułką lub nożem, żeby uniknąć poparzeń) i przełóż na kratkę do odparowania.Smacznego :)