Wykonanie
Przepis na ten pyszny, jasny chlebek pochodzi z bloga Kabamaigi "Sto kolorów kuchni" który to niedawno dopiero odkryłam.Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, byłam pewna że mieszanka
mąki orkiszowej z żytnią i pszenną będzie bardzo interesująca i nie pomyliłam się :) Chlebek wyszedł rewelacyjny :)Polecam.
Zaczyn:100 g zakwasu żytniego200 g
mąki orkiszowej typ 700100 g
wodyCiasto właściwe:100 g
mąki żytniej chlebowej typ 720100 g
mąki pszennej razowej300 g
mąki orkiszowej typ 700230 g
wody1 łyżeczka
miodu1,5 łyżeczki
soli10 g świeżych
drożdży (pominęłam)Zaczyn z wyżej podanych składników przygotowujemy około 12 godzin przed planowanym pieczeniem. U mnie jak zwykle stał nieco krócej, tak około 10 godzin (bo ja niecierpliwa bestia jestem).Po tym czasie zabieramy się za chlebek.Do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Ciasto ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się z nim pracuje. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do wysmarowanej cienko
olejem miski. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, wkładamy go do koszyka wysypanego
mąką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 30-45 minut również w ciepłe miejsce (ja nie dałam
drożdży, więc drugie wyrastanie trwało u mnie znacznie dłużej, tak ok. 3 godzin).Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 st. C z kamieniem do pieczenia, lub jeśli kamienia nie mamy to z blachą.Wyrośnięty
chleb jednym ruchem przekładamy na łopatę, a jeśli nie mamy do dyspozycji łopaty to od razu do piekarnika. Ścianki piekarnika spryskujemy
wodą ze spryskiwacza.W temperaturze 230 st C pieczemy przez ok. 10 minut,
potem zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne15-20 minut.Studzimy na kratce.Smacznego ;)