ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu kupiłam mąkę orkiszową typ 700. Długo szukałam przepisu na chlebek z taką mąką właśnie i nie znalazłam. Dlatego postanowiłam sama nieco zmienić przepis tak, aby móc tę mąkę wykorzystać. Na warsztat wzięłam chleb pokazany przez Liskę . Wyszedł wspaniały, a do tego przepięknie rósł.
Składniki:
100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej typ 700
100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Następnie dodać:
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
100 g mąki pszennej razowej
300 g mąki orkiszowej typ 700
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).
Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę). Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/03/Chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie.html