Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam
mąkę orkiszową typ 700. Długo szukałam przepisu na chlebek z taką
mąką właśnie i nie znalazłam. Dlatego postanowiłam sama nieco zmienić przepis tak, aby móc tę
mąkę wykorzystać. Na warsztat wzięłam
chleb pokazany przez Liskę . Wyszedł wspaniały, a do tego przepięknie rósł.
Składniki:100 g zakwasu żytniego200 g
mąki orkiszowej typ 700100 g
wodyWszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.Następnie dodać:100 g
mąki żytniej chlebowej typ 720100 g
mąki pszennej razowej300 g
mąki orkiszowej typ 700230 g
wody1 łyżeczka
miodu10 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)1,5 łyżeczki
soliWykonanie:Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej
oliwą lub
olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego
mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną
mąką).Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrośnięty
chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do
chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę). Ścianki piekarnika spryskać
wodą ze spryskiwacza.Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C.
Chleb powinien być rumiany, a popukany od
spodu, wydawać głuchy dźwięk.Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
/wydrukuj przepis/