ßßß Cookit - przepis na Chleb z pełnego ziarna

Chleb z pełnego ziarna

nazwa

Wykonanie

Tłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb.
Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :)
Składniki:
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
250 ml wody w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Do dużej miski daj drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej miski, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godziny w ciepłe miejsce.
Po tak długim czasie oczekiwania ciasto zwiększy prawie dwukrotnie swoją objętość.
Odszukaj w szafce formę - keksówkę - 25 cm. Nasmaruj ją tłuszczem i wysyp otrębami, płatkami górskimi i przełóż do niej ciasto.
W foremce odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut.
Po wystudzeniu chleb zaspokoi nawet największy głód.
Smacznego :)
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/tusty-czwartek-za-nami-i-wielki-wstyd.html