Wykonanie
Chleb na zakwasie z karmelizowanym
porem i pestkami, czyli październikowa piekarniaSkładniki:Zaczyn3/4 szklanki
mąki chlebowej1/3 szklanki
wody3 łyżki aktywnego zakwasu pszennegoCiasto właściwe1 szklanka
wody400 g
maki pszennej 750200 g
mąki pszennej razowej3/4 łyżki
solicały zaczynDodatkowo:1 duży
por1/2 łyżki
miodu1 łyżka
octu balsamicznego100 g pestek
słonecznika1 łyżka
masłaolej do smażenia
Wykonanie:Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin.Składniki ciasta właściwego, oprócz
soli, mieszamy razem z przefermentowanym zaczynem i odstawiamy na 30 minut.W międzyczasie możemy przygotować dodatki do
chleba.
Pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany
olej i smażymy, aż
por zmięknie. Następnie dodajemy
miód i
ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a
por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia.Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy na nim
pestki słonecznika, do lekkiego zbrązowienia. Po przestudzeniu mieszamy z
porem.Do ciasta dodajemy
sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i błyszczące, po czym wkładamy je do naoliwionej miski i odstawiamy na 2 godziny do fermentacji. W międzyczasie, w odstępach 45 minutowych ciasto wykładamy na blat, spłaszczamy, składamy na trzy i jeszcze raz na trzy.Po 2 godzinach fermentacji z ciasta formujemy kule, zostawiamy ją na blacie na kolejne 20 minut, po czym przenosimy do koszyka do wyrastania. U mnie
chleb wyrastał 10 godzin w lodówce, ale można go też zostawić do wyrastania na blacie na około 4 godziny.Wyrośnięty
chleb nacinamy na głębokość 2 cm i pieczemy w naparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
Chleb studzimy na kratce.
A oto blogerki, które wspólnie piekły ten
chleb:Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.htmlAniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.htmlAnkawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlJoanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm lSiankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.htmlTosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html