Wykonanie
W październikowej piekarni u Amber kolejny atrakcyjny
chleb. Tym razem bochenek na zakwasie z dodatkiem karmelizowanego
pora i ziaren. Rzadko piekę
chleby z dodatkami ale tym razem nie wahałam się ani chwili. Karmelizowany
por - to brzmi bardzo zachęcająco.
Przepis z Chlebaka Moniki zmieniłam nieco pod kątem moich obecnych zainteresowań.
Mąkę wzbogaciłam o dodatek pełnoziarnistej
mąki z płaskurki. Ten niewielki, 15% dodatek płaskurki nie obciążył ciasta, a dodał mu koloru i dodatkowego aromatu. W moim
chlebie jest też mniej ziaren niż wymagał przepis Moniki, ale gdy zabrałam się do pieczenia, okazało się, że dysponuje resztką
słonecznika, a dyni nie mam wcale. Dodałam więc to co miałam, len,
sezam,
mak.Dodałam też więcej
wody niż w przepisie wyjściowym.Upiekł się pięknie
chleb o wspaniałym smaku i aromacie, który na pewno
będę powtarzać.
Zaczyn2 łyżki zakwasu żytniego1,5 szklanki
mąki chlebowej3/4 szklanki
wodyZmieszać składniki zaczynu i pozostawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzinBibosz200 g pełnoziarnistej
maki z płaskurki250 ml
wodyZamieszać i pozostawić na blacie na 8-10 godzinCiasto właściwe:2 szklanki
wody800 g
mąki pszennej chlebowej200 g
maki razowej pszennej1,5 łyżki
solicały zaczyn2 duże
pory1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego100 g pestek ze
słonecznika100 g różnych nasion (len,
mak,
sezam)2 łyżki
masłaZaczyn i bibosz rozmieszać z
wodą. Dodać pozostałe
mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.W międzyczasie przygotować dodatki.
Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną
oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj
miód i
ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a
por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść
masło i wsyp
pestki z dyni i
słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do
pora.Do ciasta dodać
sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy robota kuchennego połączyć je z
ciastem, a następnie wyrzucić na blat i rękami zagnieść ciasto do czasu aż będzie sprężyste i nie będzie lepić się do blatu.Wyrobione ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na dwie godziny, a w międzyczasie dwukrotnie go odgazowałam składając delikatnie.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwa bochenki. Wyszły bardzo duże. Wyrastały w koszykach , w ciepłym miejscu przez godzinę. Mogłyby też wyrastać przez 8 godzin w lodówce.Wyrośnięte bochenki, po nacięciu piekłam w naparowanym piekarniku, w temperaturze 230 stopni przez 40 minut. Ponieważ skórka szybko ciemniała, ostanie 10 minut
chleb piekł się, przykryty papierem.
Chleb wspólnie piekły:Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.htmlAniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.htmlAnkawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlJoanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMarysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlMysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htm lRenia http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.htmlSiankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.htmlTosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Chleb według tego ciekawego przepisu dodaję do listopadowej listy"Na zakwasie i na drożdżach" w zestawieniuYeast SpottingorazPanissimoktórą stworzyły Bread & Companatico (Barbara) e Indovina chi viene a cena? (Sandra).a którą w tym miesiącu prowadzi Michela