ßßß
Popękane ciasteczka limonkoweSkładniki:24 ciasteczka225 g mąki2 ½ łyżki kokosowych wiórków100 g cukru + 3 łyżki do obtoczenia1 łyżeczka proszku do pieczenia1 duże jajko80 g masła, miękkiegoszczypta soli3 łyżki soku i starta skórka z limonki3 łyżki cukru pudru
Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajko, a następnie sok i otartą skórkę z limonki. Wymieszaj mąkę z proszkiem i wiórkami. Dodaj do masy maślanej i połącz w jedną całośc. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.Przygotuj blaszkę, która pomieści 24 ciastka. Wyłóż pergaminem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj 24 kulki, około 25 gram każda. Każdą kulkę obtocz w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 15 minut. Przechowuj w suchym miejscu.Polecane przepisyKruche ciasteczka z daktylami i sezamemKokosowe makaroniki z rumemSezamowe ciasteczka pieguskiCytrynowe ciasteczka z makiemKruche ciasteczka czekoladowo owsiane