Wykonanie
Dawno nie piekłam
ciasteczek, więc w końcu zamiast jakiegoś ciasta z blaszki upiekłam oto te
cytrynowe ciasteczka z
makiem . Pyszne
ciastka, mocno
cytrynowe i takie orzeżwiające. Błyskawiczne w przygotowaniu, zresztą jak każde
ciastka, dlatego lubię je wypiekać.
Cytrynowe ciasteczka upiekłam jakiś tydzień temu, ale kilka
ukryłam przed moimi łakomczuchami, aby sprawdzić jak smakują po tygodniu. Z czystym sumieniem mogą poleżeć w blaszanym pudełku przez tydzień… o lie przeżyją tyle…
Upiec
ciastka to naprawdę nic trudnego. Lubicie
czekoladowe ciastka polecam
ciasteczka z milky way . Polecam również maślane
ciasteczka z
dżemem malinowym.
Składniki: na 20
cytrynowych ciastek125 g
masła o temperaturze pokojowejszczypta
soli, ja używam prawie zawsze
masło solonestarta skórka z 1
cytrynysok z jednej
cytryny275 ml
cukru + 2 łyżki do optoczenia1 małe
jajko300 ml
mąki1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
makuWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Dodaj kolejno
jajko, skórkę i
sok z cytryny, a na końcu przesianą
mąkę z proszkiem i
mak.Zagnieć lekkie ciasto,
owin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. będzie łatwiej formować schłodzone ciasto.Podziel ciasto na małe porcje, każda około 20 gram, uformuj kulkę i obtocz w cukrze.Układaj
ciasteczka na blaszy wyłożonej pergaminem po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) i piecz przez około 10 – 12 minut.Nie zdejmuj
ciastek z blachy za nim nie wystygną. Wciąż gorące są jeszcze miękkie. Ostygnięte
ciasteczka cytrynowe zdejmij podwadzając lekko
łopatką.Polecane przepisy
Ciasteczka z Milky Way
Ciasteczka migdałowe super szybkieKruche
ciasteczka z
daktylami i
sezamemMaślane
ciasteczka z
malinowym dżememWypieki bez pieczenia – kuleczki
czekolado owsiankowe z
malibu