ßßß Cookit - przepis na Brownies z malinami i białą czekoladą

Brownies z malinami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Brownies z malinami i białą czekoladą to jedno z najwspanialszych ciast jakie jadłam. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam brownies, wiedziałam, że na stale wejdzie do mojego pieczeniowego repertuaru. Ten rodzaj ciasta ma to, co lubię najbardziej. Wyrazistość, wilgotność, dostateczną słodycz, doskonałą strukturę. Po zjedzeniu jednego kawałka, sięga się po drugi, a chciałoby się i jeszcze i jeszcze... Super dawka energi i dobrego samopoczucia na pochmurne, deszczowe dni. Przepis na dzisiejsze brownies pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" . Ciasto, oprócz rozpływającej się w ustach czekoladowej struktury ma wewnątrz obłędnie pachnące maliny i kawałeczki pysznej białej czekolady. Delicious!
150 g masła, w kawałkach
200 g ciemnej czekolady, w kawałkach
220 g drobnego cukru(1 szklanka)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
75 g mąki(1/2 szklanki)
75 g mąki ze środkiem spulchniającym(1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
150 g świeżych malin (mogą być mrożone)
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 19 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z cukrem i ekstraktem wanilii, dodajemy roztrzepane jajka, mąki, białą czekoladę i maliny. Mieszamy. Masę wkładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 35 min. Studzimy w foremce, wyciągamy i kroimy na kwadraty.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/brownies-z-malinami-i-bia-czekolad.html