Wykonanie
Jak widzicie znowu
ciasteczka u mnie. Nowy przepis, który musiałam wypróbować, tym razem
ciasteczka z
rabarbarem i
kokosem, bardzo kruche i maślane. W tym roku
rabarbar zawziął się i rośnie jak zwariowany, byłby pewnie jeszcze dorodniejszy jakby popadało. No ale mi nie na deszcz , bo ja na urlopie przecież.W każdym bądź razie starczyło
rabarbaru na dzisiejsze
ciastka, a jak znowu coś wymyślę z
rabarbarem, to zdąży urosnąć. Bardzo lubię wypieki z
rabarbarem chociaż kruche
ciastka z
rabarbarem upiekłam pierwszy raz. Za to ciasto z
rabarbarem piekę bardzo często.
Składniki: na 20
ciasteczek120 g
masła, miękkiego150 ml
cukru1
jajko350 ml
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soli, jeżeli
masło niesolone½ łyżeczki
waniliowego ektraktu100 ml
wiórków kokosowych150 ml
rabarbaru, pokrojonego w kostkęWykonanie:Miękkie
masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę, dodając w trakcie ucierania
jajko.Wymieszaj masę
maślaną z suchymi
mąką, proszkiem,
solą,
kardamonem i kokosowymi wiórkami, a na samym końcu dodaj
rabarbar.Nakładaj
ciasteczka łyżką do
lodów i układaj w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg, bez termoobiegu należy podwyższyć temperaturę o 15 stopni) przez 10-12 minut.
Polecane przepisyWypieki bez pieczenia – kuleczki
czekolado owsiankowe z
malibuCiasteczka owsiane z
kardamonemSzybki i łatwy przepis na
ciasteczkaOwsiane
ciastka krajanka
Cytrynowe ciasteczka z
makiem