ßßß
Składniki: na 20 ciasteczek120 g masła, miękkiego150 ml cukru1 jajko350 ml mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli, jeżeli masło niesolone½ łyżeczki waniliowego ektraktu100 ml wiórków kokosowych150 ml rabarbaru, pokrojonego w kostkęWykonanie:Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając w trakcie ucierania jajko.Wymieszaj masę maślaną z suchymi mąką, proszkiem, solą, kardamonem i kokosowymi wiórkami, a na samym końcu dodaj rabarbar.Nakładaj ciasteczka łyżką do lodów i układaj w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg, bez termoobiegu należy podwyższyć temperaturę o 15 stopni) przez 10-12 minut.
Polecane przepisyWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibuCiasteczka owsiane z kardamonemSzybki i łatwy przepis na ciasteczkaOwsiane ciastka krajankaCytrynowe ciasteczka z makiem