ßßß
Wilgotne i mocno cytrynowe.Maliny w sezonie więc dorzucam. Pasują idealnie.Proste i smaczne ciasto na słodka zachciankę.
Przepis własny ( na keksówkę 10x25 cm)1. 5 szklanki mąki1. 5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru ( w tym 3 łyżki cytrynowego - użyłam go też tu)2 jajka wiejskie XLskórka z 2 cytrynsok z połowy cytryny120 g masła miękkiego120 ml gęstego jogurtu naturalnegoszczypta soliłyżeczka ekstraktu waniliowegook. szklanka malin + 2 łyżki mąkiNagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg).W jednej misce łączymy mąkę z proszkiem. W drugiej jogurt i sok z cytryny + skórka i ekstrakt waniliowy. Maliny w osobnym naczynku przesypujemy mąką.Ucieramy miękkie masło i cukier na gładką masę, dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym parę chwil.Miksujemy dalej powoli, dodając na przemian mąkę z proszkiem i masę jogurtową.Gotowe ciasto przekładamy do keksówki (10x25cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (lub obsypanej mąką). Wykładamy na przemian trochę ciasta i wrzucamy gdzieniegdzie maliny. Na wierzch również dajemy parę owoców. Pieczemy na niższym poziomie ok. 50-60 minut do suchego patyczka, studzimy na kratce.Możemy posypać lekko przestudzone ciasto cukrem pudrem.