Wykonanie
Małe
ciasteczka o
kokosowym smaku z
kokosowym nadzieniem… po prostu
kokosowo ! Moje najmłodsze dziecie zażyczyło sobie
ciasteczka, bo zaplanował gości na weekend. Niewiele z tych
kokosowych słodkości zostało dla niego i już mnie namawia na następny wypiek. Ja przechodzę tortury, bo obiecałam sobie, że po Nowym Roku przez resztę stycznia nie
tknę ciastek,
ciasteczek i wszelakiej
maści ciast. Muszę przyznać, że dotrzymuję wciąż słowa.
Kokosowe ciasteczka z nadzieniem
kokosowym bardzo smakowały, mi wystarczył wspaniały zapach unoszący się po ich upieczeniu. Tak, domowe
ciasteczka,
ciastka cytrynowe,
ciasteczka z
dżemem,
sezamowe ciastka są najlepsze!Składniki: na 22
kokosowe ciasteczkaCiasto maślane500 ml
mąki100 ml
cukru200 g
masła, u mnie 100 g
masła + 100 g
kokosowego masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 czubate łyżki kokosowej
śmietanki ( kożuch z
mleka kokosowego)szczypta
soliNadzienie
kokosowe250 ml
kokosowych wiórków6 łyżek
cukru50 g
masła, miękkie100 ml
kokosowego mleka2 łyżki kokosowej
śmietanki1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu
Z podanych składników zagnieć ciasto,
owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i włóż do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta uformuj kulki, a następnie spłaszcz je. Nanieś łyżkę
kokosowego nadzienia i uformuj okrągłe
ciastko. Ułóż
ciastka w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz
ciasteczka w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez około 15 minut.Polecane przepisy
Cytrynowe ciasteczka z
makiemKruche
ciasteczka z
daktylami i
sezamemCiasteczka migdałowe super szybkieKolorowe
ciasteczka funfettiMaślane
ciasteczka z
malinowym dżemem