ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z daktylami i sezamem

Kruche ciasteczka z daktylami i sezamem

nazwa

Wykonanie

A dziś znowu daktylowo ale w innym wydaniu. Upiekłam kruche ciasteczka z daktylami i sezamem . Są po prostu pyszne i bardzo kruchutkie, aż się wierzyć nie chce, że bez hartowanego tłuszczu, czyli samo zdrowie, jeśli można tak powiedzieć o ciastkach.
Składniki:
50 sztuk
250g miękkiego masła
150g cukru
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
400 g mąki
200 g daktyli
½ łyżeczki cynamonu
30 g nasion sezamu
25 g masła, miękkiego
Wykonanie:
Zmiksuj składniki na nadzienia i wymieszaj z cynamonem i masłem. Następnie formuj paski o średnicy 1 cm. Zawiń w folię i schłodz w lodówce.
Zagnieć delikatnie kruche ciasto z pozostałych składników i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
Rozwałkuj ciasto w prostokąt i pokrój w paski o grubości 6 cm. Rozłóż nadzienie, wzdłuż dłuższego boku i zroluj ciasto tak aby nadzienie znalazło się w środku. Spłaszcz każdy kawałek na szerokość 3 cm. Zrób podłużne nacięcia za pomocą krajalnicy do jajek.
Ułóż ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na 20 minut.
Piecz ciasteczka w piekarniku na160 ºC (termoobieg), około 15-20 minut.
Polecane przepisy
Maślane ciasteczka z malinowym dżemem
Wypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibu
Ciasteczka z Milky Way
Kokosowe piramidki z cytrynową nutą
Źródło:http://codojedzenia.pl/kruche-ciasteczka-z-daktylami-i-sezamem