ßßß
A dziś znowu daktylowo ale w innym wydaniu. Upiekłam kruche ciasteczka z daktylami i sezamem . Są po prostu pyszne i bardzo kruchutkie, aż się wierzyć nie chce, że bez hartowanego tłuszczu, czyli samo zdrowie, jeśli można tak powiedzieć o ciastkach.
Składniki:50 sztuk250g miękkiego masła150g cukru50 g mąki kukurydzianej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 żółtka400 g mąki200 g daktyli½ łyżeczki cynamonu30 g nasion sezamu25 g masła, miękkiegoWykonanie:Zmiksuj składniki na nadzienia i wymieszaj z cynamonem i masłem. Następnie formuj paski o średnicy 1 cm. Zawiń w folię i schłodz w lodówce.Zagnieć delikatnie kruche ciasto z pozostałych składników i włóż do zamrażalnika na 20 minut.Rozwałkuj ciasto w prostokąt i pokrój w paski o grubości 6 cm. Rozłóż nadzienie, wzdłuż dłuższego boku i zroluj ciasto tak aby nadzienie znalazło się w środku. Spłaszcz każdy kawałek na szerokość 3 cm. Zrób podłużne nacięcia za pomocą krajalnicy do jajek.Ułóż ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na 20 minut.Piecz ciasteczka w piekarniku na160 ºC (termoobieg), około 15-20 minut.
Polecane przepisyMaślane ciasteczka z malinowym dżememWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibuCiasteczka z Milky WayKokosowe piramidki z cytrynową nutą