ßßß
Wczoraj klasa Philipa piekla maslane ciasteczka z malinowym dzemem, a ze dzieci duzo bylo wiec po jednym ciastku, co wzbudzilo ogolne niezadowolenie. Kazde dziecko dostalo karteczke z przepisem. A ze dzisiaj prawie mrozilo w Göteborgu, wiec siedzielismy w domku i wypiekalismy ciasteczka z podwojnej ilosci skladnikow.
Philip byl w siodmym niebie i dzielnie mi pomagal. Ciasteczka wyszly super.Składniki:20 sztuk200 g masła1 dl cukru5 dl mąki1 łyżka cukru waniliowego1 dl malinowego dzemuWykonanieUtrzyj masło z cukrem. Dodaj po trochu mąke. Zagnić lekko ciasto.Kształtuj małe kulki (30g) i płaszcz rekoma. Zrob male wglebienie na srodku kazdego ciastka.Przetrzyj dzem przez sito, aby sie pozbyc pestek i kliknij na srodeku ciastka.Ułóż ciasteczka na blasze wylozonej papierem do pieczeniaPiecz ciasteczka na 160 ºC (termoobieg) przez 15 minut na środkowej czesci piekarnika.
Polecane przepisyKruche ciasteczka z daktylami i sezamemSezamowe ciasteczka pieguskiKokosowe piramidki z cytrynową nutąCiasteczkowo – ciasteczka orzechowo czekoladoweCiasteczka z Milky WayRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghetti Na ostro i slodko