ßßß Cookit - przepis na Sezamowe ciasteczka pieguski

Sezamowe ciasteczka pieguski

nazwa

Wykonanie

Co to by bylo za zycie bez slodyczy. Zawsze nasuwa mi sie taka reflekcja jak upieke cos wysmienitego. Tym razem zadziwilam podniebienie sezamowymi ciasteczkami . Nazwalam je pieguskami, bo upieklam je z bialego i czarnego sezamu.
Zazwyczaj uzywam sezamu do wypiekow chleba. Te sezamowe ciastka smakuja dosyc mocno sezamem, co mnie bardzo cieszy. Sadze, ze lekkie zmiazdzenie nasion spowodowalo, ze ciasteczka nabraly bardziej intensywnego, sezamowego smaku i aromatu.
Skladniki: na okolo 40 sztuk
120 g masła, miękkiego
160 g mąki pszennej
50 g prażonych i zmielonych migdałow
80 g cukru
50 g prażonych nasion sezamu, czarne lub białe, lub mieszane
1 żółtko
Wykonanie:
W misce wymieszaj przesiana mąkę, mielone migdały i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę miekkie masło i żółtko.
podpraz nasiona sezamu i zakrec dwa obroty mlynkiem. Mozesz rowniez uzyc calych nasion.Wsyp nasiona sezamu do reszty skladnikow i wszystko polacz w calosc. Uformuj rulon o grubosci 5 cm, zawin w folie i wloz do lodowki na godzine, albo na noc.
Pokroj rulony w talarki i rozluz na blaszy pokrytej pergaminem. pamietaj o odstepach. Moje troche “powchodzily” na siebie.
piecz ciasteczka sesamowe na 160ºC (termoobieg) przez 15 minut. Ciasteczka maja byc lekko przyrumienione na krawedziach.
Polecane przepisy
Kokosowe piramidki z cytrynową nutą
Wypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibu
Maślane ciasteczka z malinowym dżemem
Ciasteczkowociasteczka orzechowo czekoladowe
Źródło:http://codojedzenia.pl/sezamowe-ciasteczka-pieguski