Wykonanie
Co to by bylo za zycie bez
slodyczy. Zawsze nasuwa mi sie taka reflekcja jak upieke cos wysmienitego. Tym razem zadziwilam podniebienie sezamowymi
ciasteczkami . Nazwalam je pieguskami, bo upieklam je z bialego i czarnego
sezamu.
Zazwyczaj uzywam
sezamu do wypiekow
chleba. Te
sezamowe ciastka smakuja dosyc mocno
sezamem, co mnie bardzo cieszy. Sadze, ze lekkie zmiazdzenie nasion spowodowalo, ze
ciasteczka nabraly bardziej intensywnego,
sezamowego smaku i aromatu.Skladniki: na okolo 40 sztuk120 g
masła, miękkiego160 g
mąki pszennej50 g prażonych i zmielonych migdałow80 g
cukru50 g prażonych nasion
sezamu, czarne lub białe, lub mieszane1
żółtkoWykonanie:W misce wymieszaj przesiana
mąkę, mielone
migdały i
cukier. Dodaj pokrojone w kostkę miekkie
masło i
żółtko.podpraz nasiona
sezamu i zakrec dwa obroty mlynkiem. Mozesz rowniez uzyc calych nasion.Wsyp nasiona
sezamu do reszty skladnikow i wszystko polacz w calosc. Uformuj rulon o grubosci 5 cm, zawin w folie i wloz do lodowki na godzine, albo na noc.Pokroj rulony w talarki i rozluz na blaszy pokrytej pergaminem. pamietaj o odstepach. Moje troche “powchodzily” na siebie.piecz
ciasteczka sesamowe na 160ºC (termoobieg) przez 15 minut.
Ciasteczka maja byc lekko przyrumienione na krawedziach.
Polecane przepisy
Kokosowe piramidki z
cytrynową nutąWypieki bez pieczenia – kuleczki
czekolado owsiankowe z
malibuMaślane
ciasteczka z
malinowym dżememCiasteczkowo –
ciasteczka orzechowo czekoladowe