ßßß Cookit - przepis na Ciasto raffaello

Ciasto raffaello

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam zrobić kokosową wersję ciasta cappuccino . Równie pyszne i równie łatwe do wykonania.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 - 21 cm:
Spód:
200 g kokosowych ciastek
50 g rozpuszczonego masła
Dno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować krem.
Krem:
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
50-70 g cukru, w zależności od upodobań (raczej nie należy przesadzać z cukrem, bo wierzchnia warstwa jest również dosyć słodka)
50 g mąki pszennej
2 żółtka dużych jaj (białka zachować)
Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru na puszystą masę. Dolać 5 łyżek (lub więcej) mleka kokosowego, mąkę i zmiksować. Pozostałe mleko z resztą cukru zagotować w rondlu. Dolać masę żółtkową i ugotować jak budyń, stale mieszając. Lekko przestudzić, mieszając od czasu do czasu i p rzelać na kokosowy spód.
Schować do lodówki, by masa stężała.
Wierzch:
2 białka
100 g cukru
1-2 szczypty kwasku cytrynowego, by odrobinę przełamać kokosowy smak
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
wiórki kokosowe, do posypania
wiórki z białej czekolady, do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC.
Z białek ubić sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dodawać cukier wymieszany z kwaskiem cytrynowym, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Na koniec wmiksować ekstrakt. Gotową bezę wyłożyć na kokosowy budyń i wyrównać wierzch.
Piec 10 minut, aż beza zacznie się rumienić. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi oraz udekorować czekoladowymi wiórkami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/06/ciasto-raffaello.html