Macie ochotę na słodkie? Polecam ciasteczka owsiane z kardamonem ! Super błyskawiczne i bardzo smaczne. Kruche, wspaniałe ciasteczka do popołudniowej kawy. No i jak tu robić zdjęcia takim pysznościom. Nie przyznam się ile ich zjadłam podczas pstrykania aparatem…Składniki: na 16 ciasteczek100 ml płatków owsianych100 g masła, miękkiego100 ml cukru200 ml mąki¼ łyżeczki węglanu amonu (można zastąpić proszkiem do pieczenia- podwójna ilość)1 łyżeczka kardamonu, zgniecionego w moździerzuszczypta soliWykonanie:Zmiel lekko płatki owsiane i wymieszaj z mąką, solą, węglanem amonu i świeżo zgniecionym kardamonem.Utrzyj masło z cukrem i dodaj suche składniki. Zagnieć. Zrób rulon podziel na 16 kawałków i z każdego zrób kulkę. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach. Piecz ciasteczka na 160ºC (termoobieg) przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.Węglan amonu to środek spulchniający, który szczególnie pasuje do wypieku maślanychciasteczek. Ciasteczka są fajnie wypieczone i kruche. Na proszku czy sodzie te ciastka nie będą tak wypieczone.Polecane przepisyCytrynoweciasteczka z makiemSezamoweciasteczka pieguskiKruche ciasteczka z daktylami i sezamem