ßßß Cookit - przepis na Magdalenki cytrynowe z makiem

Magdalenki cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Magdalenki to urocze francuskie ciasteczka pieczone w specjalnej foremce. Odkąd zainwestowałam w taką foremkę piekłam magdalenki już kilka razy, bo ich zaletą jest nie tylko specyficzny, wygląd, ale również smak i szybkość wykonania. Kto lubi ucierane ciasta na pewno polubi i magdalenki, puszyste, miękkie ciasteczka o kształcie muszelek, które najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
Magdalenki cytrynowe z makiem (przepis na ok 24 ciastka)
75 g masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego, plus odrobina do posmarowania foremek
2 łyżki maki do posypania foremek
75 g drobnego cukru
3 jajka
75 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
1 1/2 łyżki maku
drobno starta skórka z 1 lub 2 cytryn
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i posypujemy mąką
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie jasna i gęsta.
Delikatnie przesiewamy mąkę nad masą jajeczną oraz posypujemy makiem i skórką z cytryny. Wlewamy rozpuszczone masło (tuż przy brzegu miski) i za pomocą szpatułki szybko ale delikatnie łączymy składniki.
Masą zapełniamy foremki wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 10 minut lub do momentu aż będą lekko rumiane. Przekładamy na kratkę i studzimy - choć najlepsze są gdy są jeszcze ciepłe.
Przepis z książki "Ultimate Home Cooking" Gordona Ramsay
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2015/02/magdalenki-cytrynowe-z-makiem.html