Wykonanie
Kruche, maślane
ciasteczka z odrobiną
maku, lekko chrzęszczącego
między zębami i
cytrynową skórką. Kiedyś, bardzo dawno, były podobne
ciasteczka w sprzedaży. Dziś,
mogę je sobie upiec sama, choć nie wiem, czy mają ten sam smak, ale wiem, że te maślane
ciasteczka cytrynowe z
makiem mogę śmiało polecić.
200 g
mąkiszczypta
soli50 g
cukru pudru50 g złotego drobnego
cukru(można użyć zwykłego)skórka starta z 1
cytryny2 łyżeczki
maku120 g
masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1
jajko, roztrzepane
Mąkę,
sól,
cukry, startą skórkę i
mak umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy
masło i mieszamy, do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto(jak na kruche). Czynności te możemy robić za pomocą robota.Ciastu nadajemy kształt wałka o średnicy ok 7 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy je na ok 5 mm krążki. Układamy je na wyłozonej papierem do pieczenia blasze.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy
ciastka ok 10-12 minut, aż brzegi nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy kilka minut na blaszce, po czym przenosimy je na kratkę i studzimy.
Ciastka można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, do 5 dni.Przepis z książki
Lindy Collister "Easy Baking"