Wykonanie
Lista składników230 g miękkiego
masła 100 g
cukru pudru 330 g przesianej
mąki tortowej
sól na czubku łyżeczki 1 duży
cukier waniliowy [n] Dodatkowo 1
jajko cukier kryształ, grubo mielony
Ciasteczka niezwykle proste, pyszne i bardzo kruche. Przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. Będą wtedy długo kruche. Polecam.
Masło z
cukrem i
cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodać
sól,
mąkę i utrzeć dokładnie. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Z każdej porcji ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
Odwinąć ciasto z folii i obtoczyć w roztrzepanym
jajkiem a następnie w cukrze. Pociąć na krążki o grubości półtora centymetra. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć
ciasteczka. Układać w odstępach tak żeby się nie dotykały.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut.
Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru. Zostawić na blaszce aż ostygną. Następnie do słoika i gotowe.