ßßß
Co potrzebujemy:Ciastka125 g mąki70 g cukru1 jajko74 g masła3 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMasa z pianekok 300 g pianekok 500 g cukru pudrukilka łyżek wody
1. Do miski dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, jajko orazmiękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Możliwe, że będzie trzeba dodać więcej mąki, aby masa była gładka, a ciasto nie kleiło się. Wkładamy je na ok 0,5 h do lodówki.Ciasto wałkujemy, wycinamy kształty i pieczemy w 175 stopniach, przez ok 10-15 minut.2. Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej. Wybrałam wariant w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.Do miseczki dodajemy kilka łyżek wody oraz pianki. Zawieszamy na rondelku, mieszamy aż do całkowitego roztopienia.Możemy dodać barwniki spożywcze, aby kolor był ładniejszy.3. Do roztopionej masy dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Gdy masa będzie sprawiać opór, wykładamy ją na blat obsypany cukrem pudrem i dalej ugniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.Z masy wycinamy kwadraty do oblepiania naszych serc. Aby nie przyklejała się do blatu, obsypujemy go cukrem pudrem lub smarujemy olejem.