Wykonanie
Ciasto
cytrynowo-
limonkowe z
makiem to bardzo smaczne, ucierane ciasto. Wspaniała "babkowa", lecz wilgotna struktura,
maślano-
cytrusowy smak i lekko
cytrusowy lukier, który uwieńcza całość delikatnie ją dosładzając. Ciasto
cytrynowo-
limonkowe z
makiem, jak widać pięknie wyrosło i chociaż piekłam je dość dawno, to do dzisiaj pamiętam jej smak. Polecam.
175 g
masła, w temperaturze pokojowej175 g drobnego
cukru3 duże
jajka, roztrzepaneutarta skórka z 1
cytrynystarta skórka z 1
limonki1 łyżka
soku z cytryny175 g
mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczypta
soli)2 łyżki
makuLukier:1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
soku z limonki100 g
cukru pudruPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy
masło i
cukier do białości. Dodajemy kolejno
jajka, po czym delikanie mieszamy z
sokiem z cytryny i skórkami z obu
cytrusów. Mieszamy z przesiana
mąką i
makiem.Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy przez ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miseczki wlewamy oba sok, dodajemy do nich przesiany
cukier puder i mieszamy aż do uzyskania gładkiego płynnego lukru i polewamy nim wierzch ciasta.Przepis z ksiązki " Everyday easy cakes & cupcakes"