ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem to bardzo smaczne, ucierane ciasto. Wspaniała "babkowa", lecz wilgotna struktura, maślano-cytrusowy smak i lekko cytrusowy lukier, który uwieńcza całość delikatnie ją dosładzając. Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem, jak widać pięknie wyrosło i chociaż piekłam je dość dawno, to do dzisiaj pamiętam jej smak. Polecam.
175 g masła, w temperaturze pokojowej
175 g drobnego cukru
3 duże jajka, roztrzepane
utarta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1 limonki
1 łyżka soku z cytryny
175 g mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
2 łyżki maku
Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
100 g cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy masło i cukier do białości. Dodajemy kolejno jajka, po czym delikanie mieszamy z sokiem z cytryny i skórkami z obu cytrusów. Mieszamy z przesiana mąką i makiem.
Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy przez ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miseczki wlewamy oba sok, dodajemy do nich przesiany cukier puder i mieszamy aż do uzyskania gładkiego płynnego lukru i polewamy nim wierzch ciasta.
Przepis z ksiązki " Everyday easy cakes & cupcakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/03/ciasto-cytrynowo-limonkowe-z-makiem.html