ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie cytrynowe babeczki z makiem . Dodatek śmietany sprawia, że babeczki mają konsystencję przypominającą delikatny sernik. Znikają błyskawicznie, nie tylko dlatego, że są niewielkie. Babeczki cytrynowe z makiem są bardzo wilgotne i smaczne. Polecam.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
115 g miękkiego masła
115 g drobnego cukru
2 jajka
115 g mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyzki kwaśnej śmietany
1 lyżka ziaren maku
cukier puder do posypania
Nastawiamy piekarnik an 180 st i przygotowujemy 10 papierowych foremek do muffin (ja wypełniłam 12 mniejszych, do cupcakes)
Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ubijamy mikserem 2 minuty. Dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę i mak. Mieszamy. Napełniamy foremki ciastem i pieczemy ok 25 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/10/babeczki-cytrynowe-z-makiem.html