Mięciutkie cytrynowe babeczki z makiem . Dodatek śmietany sprawia, że babeczki mają konsystencję przypominającą delikatny sernik. Znikają błyskawicznie, nie tylko dlatego, że są niewielkie. Babeczki cytrynowe z makiem są bardzo wilgotne i smaczne. Polecam.Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"115 g miękkiego masła115 g drobnego cukru2 jajka115 g mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka starta z 1 cytryny1 łyżka soku z cytryny4 łyzki kwaśnej śmietany1 lyżka ziaren makucukier puder do posypaniaNastawiamy piekarnik an 180 st i przygotowujemy 10 papierowych foremek do muffin (ja wypełniłam 12 mniejszych, do cupcakes)Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ubijamy mikserem 2 minuty. Dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę i mak. Mieszamy. Napełniamy foremki ciastem i pieczemy ok 25 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.