Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z
makiem. Jest to taki typowy wypiek do
herbaty a więc suche ciasto ( czyli bez masy) ale raczej z tych wilgotnych. Takie lubię najbardziej. Smak
cytryny przyjemnie wyczuwalny a i chrupiącego
maku nie da się tutaj nie zauważyć. Mam nadzieję, że Grumkom także posmakowało to ciasto bo piekłam je właśnie z nimi, za co bardzo im dziękuję:)
ŹródłoSkładniki:240 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli156 g niesolonego
masła, rozpuszczonego i wystudzonego60 g tłustej
śmietany w temperaturze pokojowej ( użyłam 22% Gosposi)3 łyżeczki startej
skórki cytrynowej1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżeczki
maku4
jajka w pokojowej temperaturze250 g
cukru (zmniejszyłam ilość do 200)Rozgrzać piekarnik. W misce umieścić
mąkę, proszek i
sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać
masło,
śmietanę, skórkę, sok i
mak.
Jajka ubijac z
cukrem 5 minut az
będa białe i puszyste. Delikatnie wmieszać (przesiać) szpatułką
mąkę do
jajek aż się połączą. Dodac 1/4 masy jajecznej do masy
maślano-smietankowej. Dodać resztę i mieszać delikatnie az się połączą. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy keksowej. Piec przez 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto mozna polukrować.Smacznego:)