ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa z makiem

Babka cytrynowa z makiem

nazwa

Wykonanie

Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne maku i aromatu cytryny.
Bardzo polecam, zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.
Pięknie pachnie w trakcie pieczenia.
inspiracja
200 gram miękkiego masła
4 jajka
180 gram śmietany (dałam 4 łyżki 12%)
1 szklanka cukru
100 gram maku
50 ml soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny
cukier z wanilią 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczytpa soli
280 gram mąki
Mak namoczyć we wrzącej wodzie, pozostawić na ok. 1h, następnie przecedzić przez sito.
(Jeśli komuś się spieszy można mak krótko pogotować i odcedzić ja tak zrobiłam).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, do ubitego kremu dodawać po jednym jajku.
Po każdym jajku dokładnie masę wymieszać.
Dodać sól, skórkę cytrynową, sok.
Następnie dodać mak, żurawinę i śmietanę i dokładnie wymieszać łopatką.
Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Piec ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem, u mnie polewa z białej czekolady z dodatkami.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/babka-cytrynowa-z-makiem.html