Wykonanie
Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne
maku i aromatu
cytryny.Bardzo polecam, zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.Pięknie pachnie w trakcie pieczenia.inspiracja200 gram miękkiego
masła4
jajka180 gram
śmietany (dałam 4 łyżki 12%)1 szklanka
cukru100 gram
maku50 ml
soku z cytrynyotarta skórka z jednej
cytryny2 łyżki drobno posiekanej
suszonej żurawinycukier z
wanilią 1 łyżka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczytpa
soli280 gram
mąkiMak namoczyć we wrzącej wodzie, pozostawić na ok. 1h, następnie przecedzić przez sito.(Jeśli komuś się spieszy można
mak krótko pogotować i odcedzić ja tak zrobiłam).
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysty krem, do ubitego kremu dodawać po jednym
jajku.Po każdym
jajku dokładnie masę wymieszać.Dodać
sól,
skórkę cytrynową, sok.Następnie dodać
mak,
żurawinę i
śmietanę i dokładnie wymieszać
łopatką.Na koniec dodać przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Piec ok 45-50 minut do suchego patyczka.Upieczoną i wystudzoną babkę posypać
cukrem pudrem, u mnie polewa z
białej czekolady z dodatkami.