ßßß Cookit - przepis na Lemon & Lime bars

Lemon & Lime bars

nazwa

Wykonanie

Naczytałam się, naoglądałam i upiekłam. You tube "pęka w szwach" od przepisów na "lemon bars", które w Stanach ponoć robi furorę i jest tam tak dobrze znane, jak u nas szarlotka, czy tradycyjny sernik.
Upiekłam i znalazłam zarówno plusy, jak i minusy ciasta. Zaletą zdecydowanie jest szybkość przygotowania.- Całkowity czas od wejścia do kuchni z podwiniętymi rękawami, do czasu wyjścia z ciastem na talerzu wynosi ok. 60min! :) Dodatkową zaletą jest brak konieczności korzystania z miksera, a co za tym idzie mamy mniej do sprzątania. No i dochodzimy do smaku- pyszne ciasto o bardzo intensywnym i przyjemnym smaku cytryny i limonki.
Minusem wg. mnie jest konsystencja masy cytrusowej. Ciasto zjadł Sebastian, zjadły koleżanki z pracy i nikt niczego nie komentował. Mimo wszystko spodziewałam się "lżejszego" efektu. Efekt przypomina "brownie" cytrynowe :)
Przepis pochodzi ze strony internetowej Marthy Stewart
Składniki na małą prostokątną blaszkę (użyłam naczynia żaroodpornego) :
Ciasto
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę ( u mnie 150g)
Masa cytrynowa
4 duże jajka
szklanka cukru
2/3 szklanki soku z cytryny ( u mnie 2 cytryny i 3 limonki)
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
dodałam jeszcze skórkę z cytryny i limonki
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lub tak, jak Martha Stewart spryskujemy tłuszczem w sprayu (???).- Czy tylko ja jeszcze tego nie spotkałam w sklepie?
Wszystkie suche składniki na ciasto przesiewamy do miski, dorzucamy pokrojone masło i brudzimy ręce wszystko dokładnie zagniatając.
Ciasto wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min.
W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Jajka trzepiemy/ mącimy/ bełtamy (???) za pomocą trzepaczki. Wlewamy sok z cytrusów i zcieramy skórkę. Następnie dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia i na koniec mąkę. Całość energicznie mieszamy, aż znikną wszystkie grudki.
Masę wylewamy na lekko podpieczony spód i pieczemy ok. 15-20 min do lekkiego zrumienienia. Polecam przykryć ciasto folią aluminiową, aby ciasto było białe po wyciągnięciu z piekarnika.
Ciacho wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 min. Kroimy na równe części i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy popijając herbatą i pomrukując z radością przy delikatnym "gilaniu" za uchem z powodu kwaśnego posmaku :D
No i na koniec: dziś jest piąteczek!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/03/lemon-lime-bars.html