ßßß Cookit - przepis na Pesto z kolendry i nasion konopi

Pesto z kolendry i nasion konopi

nazwa

Wykonanie

Pesto można zrobić ze wszystkiego. Domowe pesto smakuje najlepiej. Poza tym można skomponować pesto według własnego smaku i potrzeby. Pesto to wspaniały sos, który świetnie się nadaje na kanapki, do pizzy czy makaronu.
Na pesto składają się trzy podstawowe składniki: nasiona lub orzechy, świeże zioła i twardy ser na ogół parmezan. Składniki można dowolnie komponować w gruboziarniste pesto. Jestem pożeraczką pesto! Robiłam już pesto z jarmużu, często robię tradycyjne pesto z bazylii . Lubię próbować nowe smaki, do których niewątpliwie należy groszkowe pesto . Od dawna nosiłam się z zamiarem przyrządzenia pesto z kolendry. Bardzo lubię zapach świeżej kolendry. Wykorzystałam tu łuskane nasiona konopi, które zawierają bardzo dużo białka. Pesto jak zwykle można wykorzystać do wielu dań.
Pesto z kolendry i nasion konopi
Składniki: na 200 ml pesto
1 doniczka świeżej rozrośniętej kolendry
1 doniczka świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
50 g nation konopi, łuskane
50 g utartego parmezanu
100 ml dobrej oliwy z oliwek
szczypta płatków chili
sól i pieprz do smaku
Kolendrę i bazylię pokrój. Dodaj nasiona konopi, utarty parmezan, płatki chili, oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przechowuj w zamkniętym naczyniu i w lodówce przez 5 dni.
Polecane przepisy
Pesto z jarmużu i migdałów
Zielone pesto domowej roboty
Kanapki z groszkowym pesto i feta
Tosty z pesto i cheddar
Czyżby już świątecznie…
Źródło:http://codojedzenia.pl/pesto-z-kolendry-i-nasion-konopi