Wykonanie
Pesto można zrobić ze wszystkiego. Domowe pesto smakuje najlepiej. Poza tym można skomponować pesto według własnego smaku i potrzeby. Pesto to wspaniały sos, który świetnie się nadaje na kanapki, do pizzy czy
makaronu.Na pesto składają się trzy podstawowe składniki: nasiona lub
orzechy, świeże
zioła i twardy
ser na ogół
parmezan. Składniki można dowolnie komponować w gruboziarniste pesto. Jestem pożeraczką pesto! Robiłam już pesto z
jarmużu, często robię tradycyjne pesto z
bazylii . Lubię próbować nowe smaki, do których niewątpliwie należy
groszkowe pesto . Od dawna nosiłam się z zamiarem przyrządzenia pesto z
kolendry. Bardzo lubię zapach świeżej
kolendry. Wykorzystałam tu łuskane nasiona konopi, które zawierają bardzo dużo
białka. Pesto jak zwykle można wykorzystać do wielu dań.
Pesto z
kolendry i nasion konopiSkładniki: na 200 ml pesto1 doniczka świeżej rozrośniętej
kolendry1 doniczka świeżej
bazylii1 duży ząbek
czosnku1 łyżka
soku z limonki50 g nation konopi, łuskane50 g utartego
parmezanu100 ml dobrej
oliwy z oliwekszczypta
płatków chilisól i
pieprz do smaku
Kolendrę i
bazylię pokrój. Dodaj nasiona konopi, utarty
parmezan,
płatki chili,
oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto
solą,
pieprzem i
sokiem z limonki. Przechowuj w zamkniętym naczyniu i w lodówce przez 5 dni.Polecane przepisyPesto z
jarmużu i
migdałówZielone pesto domowej robotyKanapki z
groszkowym pesto i
fetaTosty z pesto i
cheddarCzyżby już świątecznie…