ßßß Cookit - przepis na Surówka z topinambura

Surówka z topinambura

nazwa

Wykonanie

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny między innymi takie informacje " Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko zostały docenione przez kolonistów i zawędrowały do Europy i Azji. Rozpowszechniły się, choć uprawiane były raczej jako warzywo ogrodowe, na ograniczoną skalę, a nie na polach . W XVIII wieku straciły na znaczeniu zastąpione przez ziemniaki . Później bulwy wykorzystywane był głównie jako roślina pastewna, choć okresowo zyskiwały na znaczeniu. Przykładowo podczas II wojny światowej ponownie były popularne we Francji. W okresie przedwojennym były nierzadko uprawiane na Śląsku Współcześnie bulwy topinamburu traktowane są zwykle jako dość ekskluzywne i rzadko spotykane warzywo"
Topinambur surowy, taki jak w poniższym przepisie , jest naprawdę smaczny, chrupiący, o lekko orzechowym posmaku. Właściwie nie potrzebuje dużego doprawiania.
Składniki
3-4 bulwy topinambura
1/2 pęczka kolendry, posiekanej (lub innych ziół, które akurat mamy pod ręką )
2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej w cieniutkie krążki
łyżka startego parmezanu
oliwa z oliwek
płatki chili
sól, pieprz
przygotowanie:
Bulwy topinambura dobrze umyć.Podobno można ich nie obierać , myślę, ze zależy to od wyglądu bulw, moje nie były najładniejsze, wolałam obrać. Pokroić na cieniutkie plasterki ,(najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny) Plasterki ułożyć na półmisku, posolić popieprzyć , posypać czosnkiem, kolendrą i cebulą, płatkami chili, parmezanem. Obficie polać oliwą . Przed podaniem wymieszać . Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/surowka-z-topinambura.html