Wykonanie
Kolejny przepis na szybkie i smaczne guacamole. Tym razem wersja z
czosnkiem i
pomidorami. Można zajadać jak
sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam.
składniki2 dojrzałe
awokado1
pomidor lub 6 - 8
pomidorków koktajlowych1/2
czerwonej cebuliząbek
czosnkuspora garść świeżej
kolendryoliwa z oliweksok z 1/4
cytryny lub 1/2
limonki (lub więcej, do smaku)odrobina
chili - świeże lub
płatkisól,
pieprzprzygotowanie:
Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego
pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe
pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek posiekać ,
kolendrę posiekać. Przekroić każde
awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć
awokado do miski, skropić
cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną
cebulą i
kolendrą, dodać
pomidory. Doprawić
oliwą z oliwek,
solą,
pieprzem, ewentualnie
chili. Przeciąć
limonkę na pół i wycisnąć sok do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego!