Wykonanie
Ceviche to specjalność hiszpańskojęzycznych mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej, w szczególności Meksyku, Ekwadoru i Peru. Surowe
filety rybne leżakują w marynacie z soku z
cytrusów, aż nabiorą białej barwy. Zachodzi wtedy podobny proces, jak podczas gotowania.Składniki (6-8 porcji):750 g
filetów z białej ryby, bez skóry i ościsok z 6
limoneksok z 2
cytryn2 średnie
pomidory, pokrojone w kostkę1 mała
czerwona cebula, pokrojona w plasterki1
awokado, pokrojone w kostkę1/2 szklanki posiekanej
kolendry2 małe zielone papryczki2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzRybę kroimy w cienkie paseczki. W średniej misce ze szkła lub stali nierdzewnej mieszamy
mięso z ryb z
sokiem z
cytrusów. Przykrywamy i od czasu do czasu mieszając wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 4 godziny lub do momentu, gdy
mięso zmieni barwę z przeźroczystej na białą.
Rybę odcedzamy, zachowując 3 łyżki marynaty na później. W dużej misce mieszamy kawałki
ryby,
pomidory,
cebulę,
awokado kolendrę i papryczki pokrojone na cienkie paseczki (po usunięciu pestek).W małej miseczce mieszamy pozostawioną marynatę z
oliwą i doprawiamy
solą i
pieprzem.Gotowym sosem polewamy mieszankę ryb i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną
kolendrą.