Wykonanie
Kolejny klasyczny przepis tym razem w stylu meksykańskim. Znam kilka wersji guacamole ale ta smakuje mi najbardziej. Zwykle lubię smarować nim tosty. Świetny jest także z tortillą lub nachos. Idealny gdy wpadają znajomi bo jest szybki do zrobienia np. jako przekąska lub tak jak w moim przypadku przygotowany na wieczór filmowy:) Mój m. nie lubi
awokado..i całe szczęście bo tym guacamole trudno by mi było się podzielić:D
Składniki:2 dojrzałe
awokado (jeśli zdarzyło Ci się kupić niedojrzałe
owiń je w folię aluminiową i umieść na dzień lub dwa w ciepłym miejscu- u mnie zwykle leżakuje w koszyczku z
owocami)sok wyciśnięty z połowy
limonki1 ząbek
czosnku (czasem dodaję 2:))pół czerwonej
papryczki chili drobno pokrojonej (bez pestek)1
pomidor (jeśli jest duży to pół)garść świeżej
kolendry (zwykle zużywam pół pęczka)2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzpłatki chili do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:
Czosnek drobno pokrój.
Pomidora pozbaw skóry i również drobno pokrój.
Awokado przekrój na pół i łyżką wybierz miąższ. Rozgnieć go widelcem i wymieszaj z
sokiem z limonki. Dodaj
czosnek,
pomidora,
papryczkę chili i posiekaną
kolendrę.
Skrop oliwą i przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszaj i posyp
płatkami chili.Smacznego!