Wykonanie
W książce Yotama Ottolenghiego "Jerusalem" można znaleźć wiele ciekawych przepisów, ale niektóre z nich wyróżniają się szczególnie. Bardzo spodobał mi się zwłaszcza ten na
makaron z sosem z
jogurtu greckiego, z dodatkiem
bazylii,
groszku,
fety,
chili i
orzeszków piniowych. Te ostatnie zastąpiłam posiekanymi
migdałami. Danie okazało się przepyszne! Odświeżające, odpowiednie także na upał i bardzo ciekawe w smaku. Polecam :)
Makaron z
jogurtem,
bazylią i
fetą- 150g
jogurtu greckiego light- 1 ząbek
czosnku- 160g rozmrożonego
groszku- 2 łyżki
oliwy- 180g
makaronu muszelki- 10g
bazylii- szczypta
soli i
białego pieprzu- 80g
fety- garść
migdałów (20g)- 1 łyżeczka
płatków chili1) W blenderze zmiksować
jogurt grecki,
czosnek, 1/4
groszku i
oliwę.2) Ugotować
makaron, pod koniec dodając resztę
groszku by się podgrzał.3) Dokładnie odcedzić i wymieszać z sosem, dodając
bazylię, pokruszoną
fetę,
sól i
pieprz.4) Posypać posiekanymi
migdałami i
płatkami chili.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 695 kcal