Wykonanie
Świat bez
rukoli nie byłby dla mnie tym samym miejscem. Świat bez pesto.. byłby po prostu koszmarem.
Rukola zamieszkała w mojej lodówce na stałe a od pesto z
rukoli jestem uzależniona. Moi znajomi
śmieją się że w moich żyłach na pewno płynie
rukola.. Cóż.. jem ją właściwie w każdej postaci w różnych daniach
śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych. Więc te komentarze mnie nie dziwią. Jeśli wpadacie tu w miarę regularnie to wiecie, że mam na punkcie pesto lekkiego bzika. Ale jak to bywa z uzależnieniami trudno z nimi walczyć. A to już totalna wariacja na temat pesto..
Rukola i ryż? I do tego groszek?! Dla mnie pestomaniaczki to naprawdę świetny pomysł. Inne pomysły na pesto znajdziecie tutaj .
Składniki:ok 100 g
ryżu1 i 1/2 szklanki
groszku (mrożony)125 g
rukoligarść
migdałów2 ząbki
czosnkusólpieprzoliwapłatki chiliWykonanie:
Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pamiętaj żeby go nie rozgotować.
Groszek jeśli używasz mrożonego, musisz rozmrozić. Do miksera wrzuć
rukolę,
migdały, pół szklanki
groszku,
sól,
pieprz,
chili i
oliwę. Zmiksuj. Gdy
ryż będzie ugotowany wymieszaj go z reszta
groszku. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszaj z pesto. Posyp
płatkami chili. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!