Sos Worcestershire ma bardzo przyjemny korzenny posmak i jest dość uniwersalną przyprawą, lubiącą kulinarne eksperymenty. Całkiem niedawno go odkryłam i polubiłam od pierwszego spróbowania ;) dziś na obiad Pierś z kurczaka pieczona na ryżu z groszkiem, ale to na pewno nie ostatnie danie jakie zaproponuję ze wspomnianym sosem :)Składniki:Podwójna pierś z kurczaka2 ząbki czosnku2 łyżki miodu2 łyżki oliwy1/2 łyżeczki płatkówchiliŁyżeczka soli4 łyżki sosu Worcestershire200g ryżuSzklanka mrożonego groszku2 łyżki sosu WorcestershireWykonanie:Mieszamy sos Worcestershire z miodem, oliwą, solą i płatkamichili. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i powstałą marynatą nacieramy mięso pokrojone na kawałki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ½ szklanki wody z gotowania ryżu wymieszaną z 2 łyżkami sosu Worcestershire. Groszek wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy go do ryżu i całość dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka układamy na ryżu z groszkiem. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez pół godziny, a potem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.